Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ziemniaczane

Naleśniki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1877

Dodano:

Odsłon: 10044

Naleśniki ziemniaczane to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Naleśniki są delikatne i elastyczne, idealne do wyplenienia ich farszem. Sprawdza się świetnie jako naleśniki do krokietów. Przepis na 15 naleśników o średnicy 22 cm.

Składniki

  • Około 500 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250 g maki pszennej
  • 350 ml mleka
  • szczypta soli plus sol do gotowania ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać zostawiając na dnie odrobine wody, w której się gotowały.

    Do ziemniaków dodać masło i gałkę. Ziemniaki dobrze ubić na kremowa masę i odstawić do ostygnięcia.

  2. Schłodzone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich jajka, szczyptę soli i dobrze wymieszać.

    Gotowe ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.

  3. Naleśniki smażyć na gorącym oleju, po obu stronach.

    Podawać z ulubionym farszem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RITAcreative- 15 marca Prawdę powiedziawszy to takich naleśników jeszcze nie jadłam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 marca No masz, przepis w sam raz dla mnie :) 5-6 osób, więc nie mam pytań :) Pycha :)

Wspólny filmik zapewne coś zwiastuje zapewne ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń