Do góry

Newsy

Jak zrobić dobre pączki?

Jest taki jeden dzień w roku, gdy przed sklepami w całej Polsce ustawiają się długie kolejki. Co rzucili? Pączki, bo w końcu to tłusty czwartek! Problem pojawia się, gdy wystany pączek okazuje się niewiele wartą bułą, z mało smacznym nadzieniem, i to w śladowych ilościach...

Jak rozpoznać dobrego pączka?

Cukiernicy przyznają, że pączki w tłusty czwartek do najlepszych nie należą. Zwiększony popyt na nie sprawia, że wiele zakładów idzie na łatwiznę i serwuje produkt pączkopodobny. Wiadomo, że porządny pączek musi być lekki, puszysty, obficie oblany lukrem, ze skórką pomarańczową. Koniecznie z nadzieniem z prawdziwej marmolady różanej. O różę możemy spytać cukiernika.

Sami możemy zaś zwrócić uwagę czy lukier nie jest popękany . Jeśli jest, to zły znak - pączek nie jest świeży. Warto sprawdzić, czy pączek ma charakterystyczna jasną obwódkę w pasie. Jej brak świadczy o tym, że pączek był zanurzony cały w tłuszczu i nie miał szans na porządne wyrośnięcie. Warto także zaufać naszym nosom. A jeśli pączki lub o zgrozo cała cukiernia pachnie olejem silnikowym to lepiej poszukać innego dostawcy. Warto też pączka lekko ścisnąć- sprężyste ciasto powinno powrócić do pierwotnego kształtu.

A jakimi zasadami należy się kierować jeśli robimy pączki robimy w domu?

Wyrabianie

Choć korzystamy z rozmaitych przepisów, to warto pamiętać o paru zasadach. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku oraz zacznie odchodzić od dłoni. Do ciasta należy też dodać nieco spirytusu, co zapobiega wchłanianiu przez pączki tłuszczu.

Nadziewanie

Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z ręka na sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia.

Smażenie

Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.

Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.

W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.

A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.

Po smażeniu

Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.

A jakie pączki polecamy? Kliknij w wybrane zdjęcie aby zobaczyć cały przepis.


Tolerancja

 


patusia5

 


mysz204

 


nikitka

 


monniqua



Co zamiast pączków? Kliknij w wybrane zdjęcie aby zobaczyć cały przepis.


smakowisko

 


patusia5

 


Grazenka

 


OstraNaSlodko

 


Wiola1100

 


ilovebakepl

 


MP3-ka

 

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń