Do góry

Newsy

Jak zrobić wielkanocny pasztet?

Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów.

Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu.

Pasztet przygotowywany z okazji świąt wielkanocnych może, a nawet musi, być wyjątkowy.

Wystarczy jedynie trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie.

1. Domowy pasztet

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zapewnia autorka tego przepisu, w jej rodzinie jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już sam ten fakt powinien być najlepszą reklamą tego pasztetu. Zdecydowanie warto się przekonać, cóż tak urzekło jej rodzinę.

2. Pasztet sojowy

Fot. Kaskasz83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet dla wegetarian? Nie, to nie pomyłka. Tę potrawę możecie przygotować z różnych rodzajów mięs, jednak równie smaczne są te, przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Pokochają go nawet zdeklarowani mięsożercy.

3. Pasztet wielkanocny

Fot. Kalina11  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Możemy się założyć, że ten pasztet będzie hitem na każdym wielkanocnym stole. Kilka rodzajów mięsa i aromatyczne przyprawy zapewnią wam sukces kulinarny, który będziecie chcieli powtórzyć nie raz.

4. Pasztet szynszylki

Pasztet szynszylki

Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiecie w jaki sposób sprawić, aby pasztet był soczysty, delikatny i kruchy? Skorzystajcie z porad naszego użytkownika, a już nigdy nie upieczecie pasztetu w inny sposób!

5. Pasztet bez pieczenia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy pasztet zawsze musi być pieczony? Niekoniecznie i powyższy przepis jest na to najlepszym dowodem. Gwarantujemy, że efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Pasztet mięsno- grzybowy

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując świąteczne pasztety, warto pamiętać o dodatku warzyw lub grzybów. Przełamują zdecydowany, mięsny smak i czynią je delikatniejszymi.

7. Pasztet z orzechami włoskimi

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli już eksperymentujecie z dodatkami do pasztetów, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzechy to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych, dlatego też warto dodawać je do jak największej ilości dań.

8. Pasztet z selera

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten pasztet sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnego biesiadowania, ale i na co dzień. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niedrogi i prosty w przygotowaniu.

9. Kolorowy pasztet z fasoli

Pasztet z białej fasoli

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasola dotąd kojarzyła wam się z zupą lub fasolką po bretońsku? Najwyższy czas to zmienić i przygotować z niej pasztet. Tak, dobrze przeczytaliście - to doskonały (i bardzo zdrowy!) zamiennik mięsa.

10. Pasztet z królika z żurkiem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mięso królika doskonale nadaje się do przygotowania świątecznego pasztetu. Jeśli dodacie do niego żurek, otrzymacie kwintesencję Wielkanocy. Ten smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci waszej rodziny i wszystkich gości, którzy odwiedzą was w święta.

11. Pasztet rybny

Fot. Konhambos na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto pamiętać także o tym, że pasztet możemy przygotować również z ryb. Zmieszanie kilku ich rodzajów sprawi, iż otrzymacie zaskakująco smaczną i lekką przekąskę.

12. Pasztet ze śliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przepadaliście za połączeniem owoców i mięsa, ten przepis z pewnością to zmieni. Aby otrzymać jeszcze ciekawsze efekty, postarajcie się kupić śliwki wędzone, których aromat dodatkowo wzbogaci smak pasztetu.

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń