8 przepisów na pyszne i tanie kluski kładzione

Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czym są kluski kładzione?

- Z czym podać kluski kładzione?

- Jak zrobić kluski kładzione?

- Jak zrobić kluski na jogurcie?

- Jak zrobić szare kluski?

- Jak zrobić haluszki?

 

Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach.

Jak zrobić tradycyjne kluski kładzione?

Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka, jajka i woda, które wymieszane razem tworzą gęstą masę na kluski. Należy jednak pamiętać, że tradycyjne przepisy warto urozmaicać, gdyż w ten sposób możemy osiągnąć zaskakujące efekty.

Najprostszą metodą modyfikacji sprawdzonych przepisów jest dodanie ziół, bądź przypraw, które mogą podkreślić smak i charakter potrawy lub całkowicie go złamać i odwrócić.

Zobacz też: 7 pomysłów na szybki i tani obiad

Z czym podać kluski kładzione?

Kluski kładzione to danie z zasady wytrawne, a jego charakter doskonale podkreśli oraz urozmaici zielenina, np. garść świeżej, siekanej pietruszki lub szczypiorku.

Jeśli podajemy kładzione z sosem pomidorowym, dodajmy świeżą bazylię; tymianek z kolei będzie pasował do sosu paprykowego. Pikantne kluski podamy z ostrą paprykę lub nawet z chili, a łagodne ze świeżym szpinakiem, koniecznie z ząbkiem czosnku, polane sosem śmietanowo-serowym lub beszamelem.

Choć kluski kładzione doskonale komponują się z sosami, możemy także podać je solo, okraszone masłem z cebulką, czy skwarkami z boczku, słoniny, a nawet kiełbasy. Okrasę możemy także przygotować wcześniej i odsączoną z tłuszczu dodać do masy.

Kluski kładzione często podajemy z sosem grzybowym, a we Francji grzyby dodaje się do kładzionych, bezpośrednio do masy. Suszone grzyby wystarczy namoczyć, ugotować do miękkości, następnie odcedzić, posiekać i dodać do ciasta. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i siekaną natką pietruszki.

Zobacz też: 7 przepisów na tanie sałatki

Sprawdzone przepisy na kluski kładzione

Jak się okazuje, nasi użytkownicy znają mnóstwo wariacji na temat klusek kładzionych. Wśród nich znajdziecie propozycje zarówno dla miłośników klasyki, jak i tych, którzy poszukują kulinarnych eksperymentów. Oto niektóre z ich przepisów.

 

1. Kluski kładzione

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kluseczki jogurtowe

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kluseczki francuskie

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szare kluski

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski kładzione z serka waniliowego

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kluski dyniowe

Fot. Majala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kluski szpinakowo-serowe

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Haluszki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Przepis na idealne pieczone ziemniaki »

5 zdrowych produktów za grosze! Mają zbawienny wpływ na organizm »

Minipizze po góralsku: Jak je wykonać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 92

15 min
6
wszystkie
7
30 min
2
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 132

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3