Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajne i smaczne kluseczki. Robi się je podobnie jak kopytka czy kluski leniwe.
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni.
Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.
Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.
Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.
Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.
Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem.
Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.
Notatki:
* można zrobić te kluski jako "łyżką kładzione" albo rwane
* można użyć 1 opakowanie mrożonego szpinaku zamiast świeżych liści, trzeba tylko go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody
* przyprawiać wedle własnego smaku
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 131
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 849
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 18
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 56
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 131
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 849
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 18
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 56
Składniki
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni. Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko. Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski. Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.
Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka. Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem. Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.
Notatki: * można zrobić te kluski jako "łyżką kładzione" albo rwane * można użyć 1 opakowanie mrożonego szpinaku zamiast świeżych liści, trzeba tylko go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody * przyprawiać wedle własnego smaku
Przepisy Dania główne
Dania główne
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Dania główne
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Dania główne
Grillowany ser sorento z winogronami
Dania główne
Drobiowe roladki ( na parze)
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Niezwykle kremowe risotto z kurczakiem i szparagami.
Odsłon: 196
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 56