Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajne i smaczne kluseczki. Robi się je podobnie jak kopytka czy kluski leniwe.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 32
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 216
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 231
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 250
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 32
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 216
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 231
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 250
Składniki
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni. Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko. Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski. Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.
Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka. Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem. Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch. Jak zaczynały lekko puchnąć, to wyciągałam łyżką cedzakową.
Notatki: * można zrobić te kluski jako "łyżką kładzione" albo rwane * można użyć 1 opakowanie mrożonego szpinaku zamiast świeżych liści, trzeba tylko go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody * przyprawiać wedle własnego smaku