Do góry

Newsy

Co zrobić z pigwy?

Pigwa staje się coraz bardziej popularnym owocem, choć nadal nie wykorzystujemy w pełni jej potencjału. W tej chwili, jesienią, pigwa powinna stawać się królową na naszych stołach – zarówno w formie przetworów, jak i domowych nalewek.

Fot. 123RF/Picsel

Owoce pigwy posiadają charakterystyczny wygląd, zapach i oczywiście smak, dlatego aż szkoda nie wykorzystać okazji i nie zrobić kilku przetworów z tego pysznego składnika. Jak się za to zabrać?

Reklama

Pigwa - właściwości

Pigwa to owoc, który znany jest przede wszystkim jako remedium na przeziębienie. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C - aż 15 mg w 100 g. W okresie jesienno-zimowym jest to prawdziwy skarb, zwłaszcza że pigwę można spożywać w wielu różnych formach. Nie można jednak jeść jej na surowo, gdyż jest twarda i kwaśna. Prawdopodobnie stąd właśnie nazywa się ją polską cytryną. W pigwie znajdziemy jednak nie tylko witaminę C, ale także witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, fosfor i miedź. Wskazuje się również, że niezwykle zdrowe są nie tylko owoce pigwy, ale też jej nasiona. Napar z nasion może chociażby wspomóc w trakcie niestrawności bądź innych problemów żołądkowych, na przykład nieżytu żołądka. Jak zatem widać, pigwa z pewnością jest owocem, który warto w taki czy inny sposób włączyć do swojej diety.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka - idealna na zimowe wieczory

Nalewka z pigwy to doskonały pomysł na to, jak wykorzystać te pyszne owoce. Pigwówka zachwyci niejedną osobę, a zwłaszcza fanów kwaskowatych, wyrazistych alkoholi. Do przygotowania nalewki z pigwy potrzebujecie kilograma owoców, pół kilograma cukru, a także pół litra wódki i pół litra spirytusu. Jeśli chcecie, by nalewka była słabsza, możecie zrezygnować ze spirytusu i zastąpić go wódką. Zanim przejdziecie do przygotowania nalewki, musicie bardzo dokładnie umyć wszystkie owoce, przekroić je i usunąć gniazda nasienne. Gniazda przypominają te w jabłku czy gruszce, jednak są trochę twardsze. Owoce pokrójcie na mniejsze kawałki i włóżcie je do dużego słoja (minimum 2,5 litra). Pigwę wkładajcie tam warstwami - najpierw trochę owoców, a następnie porcja cukru. Róbcie tak do skutku, aż skończą się oba składniki. Zamknijcie słoik i odstawcie na kilka dni - cukier powinien rozpuścić się szybko, jednak nam zależy także na wydobyciu soku z owoców. Trzymajcie słoik na parapecie bądź w innym, ustronnym miejscu, przez cztery dni. Po tym czasie do słoika wlejcie całość wódki. Teraz słoik powinien być trzymany w chłodnym, ciemnym miejscu przez 30 dni. Po czasie leżakowania konieczne jest przelanie powstałej nalewki do osobnego słoiczka i ponowne wstawienie go do piwnicy. Do słoika z owocami natomiast musicie wlać całość spirytusu. Wymieszajcie i odstawcie w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie wystarczy połączyć oba otrzymane płyny i lekko je przefiltrować. Nalewka jest już gotowa, jednak warto dać jej jeszcze kilka dni na połączenie wszystkich smaków.

 

Sprawdź: Nalewka z pigwy - jak zrobić i jakie ma właściwości?

Pigwa - przetwory, które musisz zrobić, czyli dżem z pigwy

Do czego jeszcze przyda nam się pigwa? Przetwory z tych owoców są najlepszym pomysłem. Dżem z pigwy to pyszny dodatek do kanapek, naleśników, ale także ciast. Ma specyficzny smak, lekko kwaskowaty, który idealnie pasuje do różnego rodzaju wypieków. Aby przygotować dżem z pigwy, potrzebujecie dwóch kilogramów owoców, szklanki cukru i szklanki wody. To wszystko. Zacznijcie od tego, by dokładnie umyć i obrać owoce ze skórki. Następnie przekrójcie je tak, by dostać się do gniazd nasiennych - te koniecznie trzeba usunąć. Same pestki możecie zostawić, by przygotować z nich napar. Pokrójcie owoce w kostkę bądź zetrzyjcie je na tarce. Umieśćcie je w garnku i zalejcie wodą oraz cukrem. Pigwa daje niewielką ilość soku, stąd też konieczność dolania do nich wody. W przeciwnym wypadku owoce mogłyby się przypalić. Dżem gotujcie pod przykryciem, na dość mocnym gazie. Całość musi się zagotować i rozgotować - owoce są twarde, dlatego potrzebują trochę mocy i czasu. Gotujcie dżem przez godzinę. W tym czasie pigwa powinna się rozpaść, woda z kolei odparować. Zdejmijcie przykrywkę i gotujcie na mniejszym ogniu przez kolejne dziesięć minut. Dżem powinien być już gotowy. Teraz wystarczy przenieść go do wyparzonych słoików. Pamiętajcie, że wszystkie przetwory należy pasteryzować.

Sok z pigwy, czyli kompot idealny

Sok z pigwy to napój, który można pić zimą lub jesienią. Przypomina raczej kompot, gdyż z owoców pigwy trudno wycisnąć sam sok. Jest bardzo prosty do przygotowania. Z łatwością możecie go także zamknąć w słoikach i zostawić na zimniejsze dni. Sok z pigwy można pić do obiadu czy wieczorami zamiast herbaty. Aby go przygotować, potrzebujecie kilograma owoców, szklanki cukru oraz litra wody i soku z cytryny. Owoce umyjcie i obierzcie dokładnie, pozbywając się gniazd nasiennych. Pokrójcie je w drobne kawałki i wrzućcie do garnka. Całość zalejcie wodą oraz cukrem. Następnie gotujcie tak długo, aż owoce nie zmiękną. Prawdopodobnie będzie trwało to około godziny. Gdy sok z pigwy będzie już ugotowany, należy przefiltrować całość przez drobne sito. W ten sposób możecie wycisnąć resztki soku z owoców. Na koniec dodajcie sok z połówki bądź całej cytryny. Wszystko zależy od tego, jak bardzo kwaśny sok chcecie uzyskać. Gotowy napój możecie przelać do słoików i poddać pasteryzacji, by cieszyć się nim także zimą.

Syrop z pigwy, czyli idealna pigwa do herbaty

Jesienią warto przygotować syrop z pigwy, który posłuży nam podczas całego sezonu jesienno-zimowego. Syrop doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbat, gdy najbardziej potrzebujemy rozgrzania i oczywiście witamin. Przygotowanie go jest bajecznie proste i wymaga jedynie dwóch składników - pigwy i cukru. Przygotujcie kilogram owoców pigwy i dokładnie je umyjcie oraz obierzcie. Pozbądźcie się także gniazd nasiennych. Na jedną szklankę obranych owoców przypada jedna szklanka cukru. Wrzućcie wszystko do dużego słoika i odstawcie go na dwa bądź trzy dni. W tym czasie pigwa puści soki. Możecie także mieszać całość, by cukier dobrze się rozpuścił. Gotowy sok wystarczy przelać do sparzonych słoiczków. Jeśli chcecie schować go na zimę do spiżarni, koniecznie pamiętajcie o pasteryzacji. Taka pigwa do herbaty to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie zrobić dla siebie zimą.

 

Sprawdź: Pigwa - twój sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem

Pigwa - przepis na ciasto

Gdzie jeszcze sprawdzi się pigwa? Przepis na ciasto z dżemem pigwowym mówi wyraźnie, że wszędzie. Wystarczy przygotować dżem z pigwy z naszego przepisu oraz ciasto jak na szarlotkę. Znajduje się w nim 400 gramów mąki, kostka masła, szklanka cukru, dwa jajka i szczypta soli oraz łyżeczka sody. Zagniećcie ciasto i włóżcie na godzinę do lodówki. Następnie podzielcie je na dwie części - jedną oblepcie dół blaszki, drugą zostawcie. Na cieście ułóżcie warstwę dżemu pigwowego, a na nim kruszonkę z pozostałego ciasta. Całość pieczcie przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie doskonałe!

Pigwa to owoc, na który warto polować podczas jesiennych zakupów na rynku. Koniecznie zróbcie z niej pyszne nalewki i dżemy.

1. Pigwa do herbaty (zamiast cytryny)

Pigwa do herbaty

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pigwa do herbaty

 

2. Pigwa z imbirem

Pigwa z imbirem

Fot. AnetaJR na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pigwa z imbirem

 

3. Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Syrop z pigwy z miodem

 

4. Dżem z pigwy i jabłek

Dżem z pigwy i jabłek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dżem z pigwy

 

5. Jogurtowa tarta z pigwą

Jogurtowa tarta z pigwą

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z pigwą

 

6. Bułeczki z karmelizowaną pigwą

Bułeczki z karmelizowaną pigwą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki z pigwą

7. Sałatka z jarmużem, romanesco, pigwą i kaszą gryczaną

Sałatka z jarmużem, romanesco, pigwą i kaszą gryczaną

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sałatka z pigwą

 

8. Cantuccini z pigwą z nalweki

Cantuccini z pigwą z nalewki

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Przekąska z pigwą

 

9. Udka kurczaka z pigwą

Udka kurczaka z pigwą

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Udka kurczaka z pigwą

 

10. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy - wersja dla niecierpliwych

Pigwówka nalewka z pigwy wersja dla niecierpliwych

Fot. Cytrynkaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pigwówka: Nalewka z pigwy

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń