Dlaczego warto jeść gruszki?

Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Gruszki przede wszystkim są bogatym źródłem jodu, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Wyróżniają się także wysoką zawartością boru, pierwiastka wspomagającego koncentrację oraz pracę mózgu. Mają również dobry wpływ na nasze kości - już jedna gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia.

Te niepozorne owoce zawierają także potas, który pomaga utrzymać nasze ciśnienie krwi w normie. Pierwiastek ten wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca.

Tak jak w starożytności, gruszki do dziś są polecane na zaparcia i biegunki - dojrzałe pobudzają trawienie, cierpkie i mało soczyste zawierające wiele garbników, pomagają w walce z przeczyszczeniem.

Gruszki są polecane również osobom, które pragną wrócić do formy. Mimo iż mają sporo cukru i są dość kaloryczne - dwa razy bardziej niż jabłko - zawierają dużo błonnika, więc są sycące oraz węglowodanów, dlatego dostarczają energii.

Gruszka im bardziej dojrzała tym słodsza - w miarę dojrzewania zmniejsza się zawartość kwasów i pektyn, a zwiększa zawartość cukru oraz rośnie stężenie olejków eterycznych. Dojrzałe gruszki będą zatem i miękkie, i mocno pachnące. Takie owoce najlepiej jeść na surowo, zarówno ze względu na smak, któremu po prostu nie sposób się oprzeć, jak i konsystencję, która może utrudniać dalszą obróbkę owoców.

Mniej dojrzałe, twardsze i kwaśniejsze gruszki możemy dodawać do sałatek. Świetnie komponują się nie tylko z sezonowymi owocami, ale także ze smakami wytrawnymi. Gruszka lubi ser pleśniowy, zwłaszcza niebieski, typu gorgonzola, czy roquefort oraz ser kozi. Takie połączenia doskonale uzupełnią orzechy włoskie, oliwa z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Zobaczcie, jakie pyszności z tych owoców przygotowali nasi użytkownicy.

Jesienny kompot z gruszek

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Koktajl - szpinak gruszka jabłko

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w zalewie octowej

Fot. newsweek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa z gruszki i pietruszki

Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszka Heleny

Fot. terwol na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki zapiekane z kozim serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w winnym sosie

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka z gruszką i serem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wołowina z gruszką

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ziemniaczki z gruszką i cebulką

Fot. matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki zapiekane w szynce

Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Brownie z gruszkami

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Lody awokado z gruszką

Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1