Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z Gruszkami.

Brownie z Gruszkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 162

Mega Czekoladowe Ciacho,dla Wielbicieli Czekolady.

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 2 łyżkach goracej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii kilka kropli
  • szczypta soli
  • 5 gruszek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić masło z połamaną na małe kawałki czekoladą.Odstawić do przestudzenia.Gruszki obrać ze skórki,wydrążyć gniazda nasienne i ściąć tak dół,aby gruszka stała stabilnie w cieście.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.

  2. Do masy jajecznej dodać rozpuszczone masło z czekoladą,zmiksować,następnie dodać mąkę,cukier waniliowy jeśli lubicie ,kawę i dokładnie wszystko zmiksować.

  3. Okrągła formę o wymiarach 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć do niej masę czekoladową,i powciskać w środek obrane gruszki.
    Piec w temp.170 stopni C 45 minut,ciasto jest wilgotne,więc patyczek nigdy nie będzie suchy,czyli pieczemy do czasu gdy na patyczku pozostaną jedynie wilgotne okruszki.
    Wyjąć z piekarnika ostudzić,polać rozpuszczoną czekoladą z odrobiną śmietanki 30 %,i udekorować wedle własnego uznania,u mnie posypałam wierzch zmielonymi orzechami laskowymi,przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń