Dziewięć przepisów na wielkanocne ciasta

Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach.

Fot. 123RF/Picsel

Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery.

Babka - królowa świątecznego stołu

Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław Leszczyński, dopatrujący się podobieństwa w nazwie do Ali-Baby, bohatera baśni ze zbioru "Tysiąca i jednej nocy". Nazwa jednak nawiązuje do kształtu ciasta - szeroka, okrągła podstawa, lekko zwężająca się ku górze.

W kuchni staropolskiej pieczenie świątecznych bab było wielkim wydarzeniem, do którego przygotowywano się już kilka dni wcześniej. Wiele zajęć było bardzo czasochłonnych i żmudnych - w moździerzach tłuczono wanilię, przebierano rodzynki (tylko te o odpowiednim kształcie i wielkości nadawały się do użycia), mielono migdały. Wyrabianie ciasta wymagało szczelnego zamknięcia okien - nawet najmniejszy podmuch wiatru mógł spowolnić proces jego rośnięcia. Gotowe baby stanowiły prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Całość dopełniał pyszny lukier, różnobarwny mak oraz pachnące konfitury.

Przy pieczeniu bab warto wypróbować jedno z zaleceń mistrzyń w tym fachu - kucharek ukraińskich. W ich tradycji, gotowe wypieki kładzie się na pierzastych poduszkach - ma to zapobiec zbyt szybkiemu stygnięciu, co w efekcie psuje smak ciasta.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Bajecznie kolorowe mazurki

Kolejnym "niezbędnikiem" na świątecznym stole jest mazurek, znany już w czasach szlacheckich. Nazwę swoją zawdzięcza regionowi, z którego się wywodzi, początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu.

Mazurek to ciasto płaskie i niskie, o dużej ilości bakaliowej bądź czekoladowej masy. Stosunkowo łatwo go przyrządzić. Największą jednak jego zaletą jest zdobnictwo - na tym polu kucharze mogą popisywać się bez końca. Dzisiejsze cukiernie prześcigają się w pomysłach: możemy dostać wielobarwny lukier (podstawa mazurka), kandyzowane owoce, marcepanowe figurki, abażury z czekolady. Dawniej "lukrowa sprawa" nie była tak prosta. Kucharki same przygotowywały odpowiednie barwniki, dzięki którym polewa przybierała dany kolor. Dla przykładu, chcąc uzyskać zielony lukier, wyciskano sok z przegotowanych liści szpinaku.

Pascha - słodka piramida

Obok bab i mazurków, jeszcze jeden deser zasługuje na uwagę wśród wielkanocnych słodycz - pascha. Tradycyjna pascha zazwyczaj przybiera kształt ściętej piramidy, która ma symbolizować grób Chrystusa.

Pascha najpopularniejsza była w Rosji, następnie na wschodnich kresach Polski, dopiero potem pojawiła się w całym kraju.

Istnieją dwa sposoby przyrządzania paschy - na zimno i na ciepło. Zasadniczo o jej kształcie decyduje twaróg; tylko świeży i dokładnie odciśnięty z serwatki pozwala przyrządzić wyjątkowo dobrą paschę.

1. Babka z majonezem

Fot. Joalo na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

2. Mój królewicz

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

3. Malinowy król

Malinowy król

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

4. Sernik szachownica

Fot. Dagita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

5. Mazurek z kremem z awokado

Fot. Helixpomatia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Pascha bakaliowa

Fot. Mona83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

7. Mazurek z makiem i bakaliami

Fot. Nemezja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

8. Ciasto Aniołek

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

9. Puszysty sernik z krówką

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 93

60 min
0
60 min
3
Napoje Miodek z kwiatów mniszka lekarskiego.

Syrop z kwiatów mniszka ma wiele prozdrowotnych właściwości. Możemy go dodawa...

Odsłon: 61

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0