Do góry

Newsy

Gruzińskie pierożki chinkali – jak je zrobić i z czym podawać?

Jedną z największych zalet kuchni gruzińskiej jest jej oryginalność i bogactwo smaków. Do jej najpopularniejszych dań należą niewątpliwie chinkali, czyli nadziewane pierożki w kształcie sakiewek. Jak przyrządzić pierogi chinkali, żeby smakowały jak w gruzińskiej restauracji? Z nami to nic trudnego!

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia gruzińska to z jednej strony niebywała różnorodność, a z drugiej prostota, którą zdecydowanie można uznać za jej atut. Gruzini przywiązują dużą wagę do jedzenia, stawiając przede wszystkim na intensywne smaki, naturalne składniki oraz aromatyczne zioła i przyprawy.

Reklama

W gruzińskich domach i restauracjach królują specjały, których na próżno szukać w innych kuchniach świata. Kluczową rolę odgrywają w nich takie składniki, jak orzechy włoskie, kolendra i granat, a także różne rodzaje mięs, w tym drób, wołowina, wieprzowina i baranina.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni gruzińskiej są chinkali, czyli pierożki w formie sakiewek, gotowane w osolonej, wrzącej wodzie. Niegdyś serwowane głównie z mięsem, dzisiaj występują w różnych wersjach, w tym z nadzieniem serowym, grzybowym i fasolowym.

Chinkali z mięsem lub serem to obowiązkowa pozycja dla każdego, kto chce odkryć najciekawsze i najbardziej oryginalne smaki Gruzji. Zanim jednak zdecydujesz się na wizytę w restauracji, warto przygotować je samodzielnie w domu. Jak przyrządzić pierogi chinkali krok po kroku? Sprawdźmy!

Chinkali z mięsem, czyli klasyk w czystej postaci

Mówi się, że przyrządzenie tradycyjnych chinkali nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Samo ciasto przygotowuje się podobnie jak to na pierogi, a nadzienie składa się z zaledwie kilku produktów, które wystarczy ze sobą połączyć.

Do przygotowania ciasta na pierogi chinkali potrzebujesz jedynie czterech składników, tj. mąki pszennej, żółtka (opcjonalnie), ciepłej wody oraz soli. Ciasto należy ugnieść, a następnie rozwałkować w taki sposób, aby nie było ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.

Sam farsz powstaje na bazie mielonej baraniny lub mięsa wołowego i wieprzowego, a także natki pietruszki, bulionu, cebuli, kolendry, czosnku oraz soli i pieprzu. Umieść wszystkie składniki w jednym naczyniu i wymieszaj - pamiętaj, aby wcześniej utrzeć ziarna kolendry w moździerzu, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Zanim zabierzesz się za nadziewanie pierożków, powinieneś odpowiednio przygotować ciasto. Sięgnij po kubek lub inne naczynie o średnicy 10-12 cm i wykrawaj nim okręgi. Gdy te będą gotowe, umieszczaj na ich środku farsz, formując z nich charakterystyczne, zawijane w harmonijkę sakiewki. Brzegi ciasta powinny być złączone na górze, tworząc czubek, który można chwycić palcami.

Pierożki układaj na posypanym mąką blacie. Staraj się nie trzymać ich w ten sposób zbyt długo, ponieważ ciasto może przesiąknąć bulionem. Gotowe chinkali wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 10 minut. Pierogi wyławiaj delikatnie łyżką cedzakową i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Chinkali często podaje się z posypką ze świeżej kolendry. Możesz zwieńczyć je również posiekaną natką pietruszki, a nawet roztopionym masłem lub oliwą z oliwek.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Chinkali z serem - przysmak nie tylko dla wegetarian

Chinkali z serem są równie smaczne co te w mięsnej wersji. Jako że są całkowicie pozbawione mięsa, mogą zajadać się nimi również wegetarianie. Oryginalny serowy farsz do chinkali powstaje oczywiście z serów gruzińskich, ale jeśli nie masz takowych w zasięgu ręki, w swoim przepisie możesz użyć fety i mozzarelli.

Ciasto do chinkali z serem robi się dokładnie tak, jak w wersji z mięsem. W razie potrzeby możesz wykrawać z niego większe okręgi, np. o średnicy 15 cm. Do przygotowania najprostszego farszu wystarczą ci trzy składniki, tj. feta, mozzarella oraz pieprz. Pierwszy z nich pokrusz, a drugi zetrzyj na tarce i połącz w jednej misce. Oprósz całość odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Jeśli wolisz bardziej treściwe nadzienie, w swoim przepisie możesz użyć tłustego twarogu. Warto połączyć go z takimi składnikami, jak kwaśna śmietana, masło, szalotka, sól i pieprz oraz bluszczyk kurdybanek. Dla podkreślenia smaku możesz dodać łyżkę posiekanej mięty. Pierożki gotuj przez około 7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z garnka posyp je słodką lub wędzoną papryką.

Chinkali - przepis na gruzińskie pierożki z grzybami

Masz ochotę na grzybowe chinkali? Przepis na pierożki w tej wersji nie jest skomplikowany, więc powinni poradzić z nim sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Ciasto w zasadzie niczym nie różni się od tego w powyższych przepisach, więc możesz przygotować je według tradycyjnej receptury.

W skład grzybowego farszu do chinkali wchodzą grzyby leśne lub pieczarki. W twoim przepisie nie powinno zabraknąć również cebuli oraz soli i pieprzu. Aby jeszcze bardziej uwydatnić smak nadzienia, możesz dodać do niego nieco kolendry oraz gruzińskiej mieszanki przypraw chmeli-suneli.

Pokrój cebulę jak najdrobniej, a następnie zeszklij ją na patelni. Gdy nieco się zarumieni, dorzuć do niej drobno pokrojone grzyby. Dopilnuj, aby ze składników nie wyparowało zbyt dużo wody, ponieważ te będą zbyt suche. Na koniec dodaj poszatkowaną kolendrę, mieszankę przypraw oraz sól i pieprz.

Przełóż farsz do okręgów z ciasta i odpowiednio uformuj. Wrzuć pierożki do wrzącej, osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około pięć minut. Gdy wylądują na twoim talerzu, posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz: Perfekcyjne ciasto pierogowe

W jaki sposób jeść pierogi chinkali?

Przyrządzanie chinkali często przysparza smakoszom mniej problemów niż ich spożywanie. Okazuje się, że konsumowanie tego słynnego gruzińskiego przysmaku wymaga odpowiedniej wprawy i techniki. Dlaczego?

Głównym „sprawcą" całego zamieszania jest bulion, który dodaje się do pierożków w mięsnej wersji. Gdy będziesz kroił je nożem lub widelcem, płynne nadzienie wypłynie na wierzch, a to właśnie ono uznawane jest za esencję farszu.

Aby móc w pełni cieszyć się wyśmienitym smakiem nadzienia i przy okazji uchronić swoje ubranie przed zabrudzeniem, zrezygnuj z jedzenia pierożków za pomocą sztućców. Chwyć przekąskę za jej czubek, zachowując przy tym ostrożność, ponieważ ciasto może być zbyt gorące i łatwo wyślizgiwać się z rąk.

Odwróć pierożka do góry nogami i nadgryź. Wypij jeszcze gorący i aromatyczny bulion, a następnie zjedz resztę nadzienia wraz z ciastem. W niektórych źródłach natkniesz się na informację, że pozostały w dłoniach ogonek jest niejadalny. W rzeczywistości to od ciebie zależy, czy zechcesz go spożyć, czy odłożyć na talerz.

 

1. Gruzińskie pierożki chinkali

Gruzińskie pierożki Chinkali

Przepis na gruzińskie chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Chinkali

Chinkali

Jak zrobić chinkali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem

Pierożki chinkali z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chinkali

Chinkali

Jak zrobić pierożki chinkali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chinkali

Chinkali

Pierożki chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chinkali z łososiowym tatarem

Chinkali z łososiowym tatarem

Chinkali z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń