Fot. 123RF/Picsel
W tradycyjnym ujęciu bulion to wywar z kości, mięsa i warzyw. Można z niego przygotować szereg zup, a także potraktować jako podstawę sosów. Jest bardzo prosty do wykonania - praktycznie gotuje się sam, jednak jego sekret tkwi w jakości składników, które do niego włożysz.
Bulion drobiowy czy kostka?
Bulion drobiowy to pierwszy krok do aromatycznego rosołu. Wiele osób wybiera drogę na skróty i przyrządza go na bazie kostki rosołowej, która ma za zadanie nadać zupie głębi i smaku prawdziwego dania. Co kryje się we wnętrzu kostek i czy warto dodawać je do potraw?
Na pierwszy rzut oka w kostce można znaleźć mieszankę tłuszczów, przypraw i warzyw. Owszem produkty te przyspieszają proces pichcenia zupy, ale gdy przyjrzysz się im bliżej, okazuje się, że w środku znajduje się również cała masa substancji, które w tradycyjnym pierwszym daniu nigdy nie powinny się znaleźć.
Kostki rosołowe charakteryzują się wysoką zawartością soli. Ponadto do produkcji wielu z nich używa się wzmacniaczy smaku, które mają dawać wrażenie prawdziwego esencjonalnego wywaru. Na liście niepożądanych ulepszaczy znajduje się glutaminian monosodowy, gunylan disodowy, a także inozynian disodowy - już same nazwy tych związków chemicznych brzmią dosyć groźnie.
Postaw na naturalne receptury!
Najlepszym wyjściem jest przyrządzenie przekąski ze świeżych składników. Znudził ci się klasyczny bulion drobiowy? Do przygotowania naszej wersji z twistem potrzebujesz udek i skrzydełek z kurczaka, włoszczyzny, lubczyku, gałązki rozmarynu, cebuli, czosnku, pieprzu, soli morskiej, kapusty włoskiej i białego wytrawnego wina.
Obierz mięso ze skóry, umyj je pod bieżącą wodą i zalej trzema litrami wody. Gdy wywar się zagotuje, możesz zmniejszyć płomień pod garnkiem. Zdejmij szumy przy użyciu łyżki z dziurkami lub sitka, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Obierz i posiekaj czosnek i dorzuć go do potrawy, dodatkowo wlewając około pół szklanki wina. Opal dwie połówki cebuli nad ogniem i włóż je do zupy. Dopraw danie podanymi wyżej przyprawami i pichć na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie godziny.
Tak przygotowany bulion będzie idealną podstawą wszelkich zup. Nie musisz przyrządzać ich od razu. Możesz poczekać, aż wywar ostygnie i przecedzić go do słoików. W tej wersji może stać w lodówce przez trzy dni.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Nie jesz mięsa? Przygotuj bulion warzywny!
Wegetariańską alternatywą dla bulionu drobiowego jest jego jarzynowa wersja. W tym wariancie jest on świetnym fundamentem sosów do makaronów, a także bezmięsnych zup. Jak zrobić podstawowy bulion warzywny? Wystarczy, że użyjesz ulubionych jarzyn korzennych.
Do przygotowania takiej bazy doskonale nada się marchewka, pietruszka, korzeń selera, seler naciowy, cebula i czosnek. Kropką nad i może zostać dodatek w postaci suszonych grzybów, które podkręcą smak dania.
Jakiej mieszanki ziół użyć? Tradycyjny miks opiera się na liściach laurowych, zielu angielskim, ziarnach pieprzu oraz soli. Jeśli lubisz inne przyprawy, np. lubczyk, majeranek lub tymianek, możesz śmiało wrzucić je do bulionu. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.
Bulion wołowy: podstawa orientalnych potraw
Bulion wołowy charakteryzuje się głębokim smakiem i mocnym aromatem. Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Jeśli tak, przygotuj wywar i wyczaruj z niego szereg przepysznych przekąsek. Jak ugotować go na wołowinie?
Sekretem bulionu wołowego jest użycie odpowiedniego połączenia mięs. Zasada jest prosta - im więcej, tym lepiej. My polecamy połączyć szponder, szyję, goleń i oczko wołowe. Aby upichcić wyśmienity wywar wołowy, użyj sporej ilości czosnku, cebuli, selera naciowego, włoszczyzny, czarnego pieprzu w ziarnach oraz soli.
Wołowinę umieść w garnku, zalej wodą i dopraw solą. Gotuj przez godzinę, a w międzyczasie opal cebulę wraz z czosnkiem na palniku i przygotuj włoszczyznę. Wyjmij mięso z wody, a zawartość garnka wylej. Mięso ponownie włóż do środka wraz z przygotowanymi warzywami. Aby cieszyć się esencjonalnym daniem, pichć wszystkie składniki przez co najmniej trzy godziny.
Tak przygotowany bulion wołowy idealnie nada się do azjatyckich pierożków, sosów i zup. Możesz nadać mu charakteru, wzbogacając go odrobiną sosu sojowego, a także goździków, imbiru, świeżej kurkumy, anyżu i kardamonu.
Zobacz: Pyszny bulion rybny
Nie ograniczaj się i przygotuj bulion dashi
Kuchnia japońska ma swój odpowiednik rosołowego wywaru. Charakteryzuje go delikatny aromat, który osiągnąć można dzięki algom kombu. Bulion dashi, bo tak właśnie nazywana jest japońska baza wielu zup, można przyrządzić w dwóch odsłonach - wersji wegetariańskiej oraz tradycyjnej, z dodatkiem ryby bonito.
Aby przygotować bulion dashi, na swojej liście zakupów umieść wyżej wymienione algi kombu oraz suszoną rybę bonito. Zwilż algi zimną wodą, używając do tego np. ręcznika papierowego. Gdy morska roślina namoknie, pokrój ją na niewielkie paseczki. Tak przygotowane rośliny włóż do wody i zagotuj.
Kolejnym krokiem jest usunięcie alg z zagotowanej wody i dodanie ryby. Ponownie doprowadź potrawę do wrzenia i poczekaj, aż jej kawałki powoli opadną na dno. Tak przyrządzoną miksturę należy przecedzić i użyć do stworzenia aromatycznego ramenu z tofu i owocami morza lub tradycyjnej zupy misoshiru.
Do wyczarowania tej drugiej potrzebujesz kawałka kombu, suszonych płatków tuńczyka, glonów wakame, pasty miso, sake i tofu. Dodatkową opcją będzie oprószenie potrawy świeżym szczypiorkiem. Tofu możesz również przesmażyć na patelni z sezamem.
Pyszny bulion rybny
Bulion rybny można śmiało wykorzystać jako podstawę bardziej skomplikowanych dań. Jednak ciekawym rozwiązaniem dla esencjonalnego wywaru będzie dodanie go do tradycyjnych zup, np. zupy pomidorowej lub kapuśniaku z cebulką. Lubisz risotto? Spróbuj ugotować je na rybnym wywarze, a już nigdy nie zechcesz wrócić do jego tradycyjnej wersji.
Jak przygotować nieskomplikowany bulion rybny? Potrzebujesz do tego przede wszystkim sowitej porcji ryby. Jakie gatunki będą najlepsze? Do przygotowania wywaru możesz wykorzystać sandacza, doradę, morszczuka, pstrąga lub okonia. Jeśli nie dysponujesz filetem, wykorzystaj resztki rybne, czyli rybie ogony i głowy.
Uzupełnieniem rybnego składniku będą odpowiednie warzywa. Postaw na marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Jakie połączenie przypraw wybrać, aby wydobyć ciekawy charakter bulionu rybnego? Aby cieszyć się daniem o głębokim smaku, spróbuj ziela angielskiego, ziaren pieprzu, liści laurowych i soli. Bulion powinien gotować się co najmniej do miękkości jarzyn. Ostatnim etapem jest przecedzenie go do słoików lub do czystego garnka, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że podczas jedzenia nie natrafisz na ości.
Jak zrobić bulion warzywny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na bulion wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić bulion do rosołu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić bulion rybny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bulion z obierek i resztek warzyw
Bulion warzywny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bulion na wieprzowych żeberkach
Bulion na wieprzowinie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie