Spis treści:
- Jakie właściwości ma wieprzowina?
- Jak robić kotlety schabowe?
- Jak smażyć kotlety schabowe - przepisy
Przyrządzanie soczystych schabowych z chrupiącą panierką i w towarzystwie zasmażanej kapusty to obowiązkowa umiejętność w polskiej kuchni. To właśnie m.in. po nie najczęściej sięgają też turyści, pragnący poznać nasze narodowe smaki. Jak smażyć kotlety schabowe? Czy wieprzowina jest zdrowa? Na te pytania odpowiadamy w artykule.
Sprawdź też: Jak panierować kotlety?
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jakie właściwości ma wieprzowina?
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku czy golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera dużo białka (podstawowego budulca mięśni) i niezbędne aminokwasy.
Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy. Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry). Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości. Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.
Jak smażyć kotlety schabowe?
Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
- Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
- Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
- Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem - dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
- Panierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
- Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec - pamiętaj tylko, żeby nie dodawać go zbyt dużo.
- Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.
Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Kotlety schabowe w chlebowej panierce
![Kotlety schabowe w chlebowej panierce](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_01_12/b66176d13270ae5c6e9dd85beed778c8-recipe_main.jpg)
Kotlety schabowe w chlebowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone
![Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_01_18/577f5541c8f2df2b143da38ac0d7aca7-recipe_main.jpg)
Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety schabowe nadziewane
![Kotlety schabowe nadziewane](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_07_28/48cf1fc32b4703c6735b66b78babcb76-recipe_main.jpg)
Kotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Schabowy po burgundzku
![Schabowy po burgundzku](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2010_02_01/c7dd21e9e656f26793a907998f958b06-recipe_main.jpg)
Schabowy po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Schabowy prosto z patelni
![Schabowy prosto z patelni](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_06_25/f62e6777a207d215232ae67473d9ef21-recipe_main.jpg)
Schabowy prosto z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlet schabowy sauté
![Kotlet schabowy sauté](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2014_03_08/a4194afc328db0cfeda368762335a49a-recipe_main.jpg)
Kotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką
![Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_01_24/08f7a968760ca67861f84523de644334-recipe_main.jpg)
Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
![Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_08_16/d576967b83b79d99fee4e02d9cb7f6d5-recipe_main.jpg)
Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety schabowe z pieczarkami
![Kotlety schabowe z pieczarkami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_01_13/5c49ca2620380128d64da7b6464eb58d-recipe_main.jpg)
Kotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 11.01.2022 roku.
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »
Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »