Fot. 123RF/Picsel
Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, z których możecie skorzystać, by zmienić świeże ogórki w pyszne przekąski. Postawcie je na stole podczas spotkań ze znajomymi bądź dodajcie je do sałatki. To idealny sposób na to, by urozmaicić codzienne dania!
Dlaczego warto robić przetwory z ogórków?
Bez problemu znaleźć można przetwory, które zachęcają swoim wyglądem na sklepowych półkach. Dlaczego więc wysilać się i robić przetwory z ogórków samodzielnie? Przede wszystkim ze względu na skład - sprawdzone produkty sprawiają, że sklepowe słoiczki nie mogą równać się z tymi domowymi, letnimi czy jesiennymi przetworami. Dodatkowo robienie tego typu zapraw samodzielnie umożliwia dodawanie ulubionych przypraw i poprawianie przepisów, dzięki czemu ogórki otrzymują niepowtarzalny smak. Istnieje oczywiście także jeszcze jeden, dużo bardziej pragmatyczny powód - przetwory trzymane w spiżarni czy piwnicy, umożliwiają sięgnięcie po zdrowy dodatek do śniadania lub obiadu w każdym momencie. To idealne rozwiązanie na zimę, gdy brakuje nam smaku warzyw i owoców. Nadal się wahacie? Z pewnością nasze przepisy sprawią, że od razu pocieknie wam ślinka. Te zaprawy z łatwością przygotujecie w swoich domach. Wystarczą ogórki, słoiki i kilka przypraw.
Klasyczne pikle z ogórków
Pikle to warzywa w marynacie na bazie octu - podstawowe, bez dodatków. Piklować można wszystko, jednak w naszym kraju najczęściej wybierane są właśnie ogórki. Jak je przygotować? To proste! Wystarczy przygotować zalewę z litra wody, szklanki cukru i szklanki octu, następnie zagotować ją i ostudzić przed zalaniem ogórków. Te należy obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiczkach, by następnie zalać je przygotowanym wywarem. I to wszystko. Najprostsza wersja, a jaka smaczna!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Ogórki z curry - orient w polskim domu
Polacy pokochali ogórki z curry! To idealne połączenie słodkich i ostrych smaków, które doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ogromną zaletą jest także fakt, że ogórki z curry robi się w bajecznie prosty sposób. Wystarczy przygotować ogórki gruntowe, kilka słoików, wodę, sól, ocet, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz curry. To podstawa tego przepisu, jednak w domu możecie dowolnie go modyfikować, na przykład dodając cebulę, która nada zaprawom słodkości bądź też czosnku, który sprawi, że ogórki będą bardziej pikantne. Aby zmieścić jak najwięcej ogórków w słoiku, obierzcie je i pokrójcie ćwiartki. Przygotujcie czyste słoiczki i ułóżcie w nich ziarnka pieprzu oraz liść laurowy (i pozostałe przyprawy, jeśli chcecie jakieś dodać). Ułóżcie na nich przygotowane warzywa i poukładajcie ciasno w słoiczkach. Teraz czas na zalewę! Najlepiej zrobić to w starym garnku, gdyż curry może zabarwić brzegi. Wlejcie do garnka 750 ml wody i 150 gramów cukru, a także łyżkę soli kamiennej i trzy łyżki sypkiego curry. Woda powinna się gotować, zanim wlejecie do niej ocet. Gdy cukier się rozpuści, wlejcie około trzy czwarte szklanki octu spirytusowego. Po zagotowaniu zalewy wyłączcie kuchenkę i przelejcie odpowiednią ilość do napełnionego ogórkami słoika. Płyn musi przykryć ogórki. Wystarczy tylko zakręcić słoiczki i ogórki z curry krótkiej pasteryzacji. Takie ogórki możecie zajadać już po jednym dniu.
Ogórki z kurkumą - czy to coś innego niż ogórki z curry?
Przepis na ogórki z kurkumą jest niezwykle podobny do tego, który opisaliśmy powyżej. Jedyną różnicą jest przyprawa, której użyjecie w trakcie przygotowywania zaprawy. Curry to mieszanka przypraw, w której znajduje się kurkuma, ale także imbir, cynamon, kardamon czy pieprz (oraz wiele innych). Sama kurkuma ma zupełnie inny smak, odrobinę podobny do imbiru, ostro-słodki. Jeśli zatem zależy wam na bardziej intensywnych odczuciach smakowych, koniecznie dodajcie więcej kurkumy - pięć łyżek powinno w zupełności wystarczyć.
Ogórki krokodylki, choć zaskakują nazwą, prawdopodobnie niejednokrotnie znalazły się w waszych domach. To bardzo popularna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością dzięki bogactwu smaków. Czym są ogórki krokodylki? To niewielkie ogóreczki (trochę większe od korniszonów) z chili i często także z czosnkiem. Charakteryzują się pikantnym, intensywnym smakiem. Są idealne dla osób, które lubią ostre dodatki do śniadań czy obiadów, ale także zdrowe, wyraziste zagryzki do piwa. Krokodylki są banalnie proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Potrzebujecie chili w proszku i kilku ząbków czosnku, oleju, octu, soli, cukru i oczywiście ogórków. Ogórki pokrójcie w ćwiartki i włóżcie do miski, a następnie zasypcie solą. Po sześciu godzinach, gdy już puszczą sok, będą gotowe do dalszej obróbki. Wylejcie wodę z miski i dodajcie do ogórków pokrojony drobno czosnek i trzy łyżki chili. Przygotujcie zalewę z octu, cukru i oleju - na półtorej szklanki octu przypadają około dwie szklanki cukru i osiem łyżek oleju. Możecie jednak dowolnie eksperymentować z ilościami cukru, jeśli wolicie mniej lub bardziej słodkie zaprawy. Zagotujcie zalewę i wlejcie ją do miski. Ogórki należy zostawić na noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć je wraz z zalewą do słoików. Im dłużej poczekacie z otwarciem słoiczków, tym ogórki będą mocniejsze. Dlatego otwórzcie je dopiero po kilku tygodniach.
Sprawdź też: jak wybrać dobre słoiki na przetwory?
Ogórki z musztardą - coś innego w kuchni
Ogórki w zalewie musztardowej to oryginalny i przepyszny sposób na te warzywa. Ich smak jest intensywny, jednak nie tak ostry, jak w przypadku krokodylków. Jak zrobić ogórki z musztardą? Przepis jest bardzo podobny do powyższych. Jedyną różnicą są proporcje i oczywiście obecność musztardy. Ogórki musicie obrać i pokroić w ćwiartki. Do słoików włóżcie tradycyjny zestaw - liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Możecie dodać także gorczycę. Następnie przygotujcie zalewę: litr wody, szklankę octu, trzy łyżki soli i 300 gramów cukru. Musicie zagotować ją, a następnie ostudzić. Dopiero wtedy dodajcie musztardę (pięć łyżek), która musi dobrze połączyć się z płynem. Wystarczy już tylko zalać ogórki i zamknąć słoiczki. Otwórzcie je po dziesięciu dniach.
Pyszna sałatka z ogórków i papryki
Nikt nie powiedział, że ogórki w przetworach muszą być osamotnione. W towarzystwie papryki i cebuli tworzą pyszną sałatkę, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do domowych obiadów. Do sałatki należy pokroić ogórki i cebulę w plastry, a paprykę w cząstki. Następnie konieczne jest zasypanie ich dwiema łyżkami soli, by puściły soki. Zalewę, dokładnie taką samą jak przy ogórkach krokodylkach, należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po dwóch godzinach włożyć sałatkę do słoiczków i przykryć przygotowaną zalewą. Tak zrobiona sałatka z ogórków i papryki z pewnością was nie zawiedzie.
Ogórki to całe multum możliwości. Można przygotowywać je na wiele sposobów, a zawsze smakują wyśmienicie!
Fot. Ollka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka ogórkowo-kalafiorowa
Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Andzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewus71 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Andrzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Joasia100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie