Dania jednogarnkowe

Przetwory z ogórków to idealny sposób na to, by przygotować ciekawą w smaku, zdrową przekąskę, jednocześnie przedłużając żywotność warzyw. Popularne w naszym kraju ogórki kiszone to jednak nie wszystko, co możecie zrobić. Zamiast czekać tygodniami na gotowy efekt, wybierzcie przetwory z ogórków, które można zajadać już po kilku dniach.

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, z których możecie skorzystać, by zmienić świeże ogórki w pyszne przekąski. Postawcie je na stole podczas spotkań ze znajomymi bądź dodajcie je do sałatki. To idealny sposób na to, by urozmaicić codzienne dania!

Dlaczego warto robić przetwory z ogórków?

Bez problemu znaleźć można przetwory, które zachęcają swoim wyglądem na sklepowych półkach. Dlaczego więc wysilać się i robić przetwory z ogórków samodzielnie? Przede wszystkim ze względu na skład - sprawdzone produkty sprawiają, że sklepowe słoiczki nie mogą równać się z tymi domowymi, letnimi czy jesiennymi przetworami. Dodatkowo robienie tego typu zapraw samodzielnie umożliwia dodawanie ulubionych przypraw i poprawianie przepisów, dzięki czemu ogórki otrzymują niepowtarzalny smak. Istnieje oczywiście także jeszcze jeden, dużo bardziej pragmatyczny powód - przetwory trzymane w spiżarni czy piwnicy, umożliwiają sięgnięcie po zdrowy dodatek do śniadania lub obiadu w każdym momencie. To idealne rozwiązanie na zimę, gdy brakuje nam smaku warzyw i owoców. Nadal się wahacie? Z pewnością nasze przepisy sprawią, że od razu pocieknie wam ślinka. Te zaprawy z łatwością przygotujecie w swoich domach. Wystarczą ogórki, słoiki i kilka przypraw.

Klasyczne pikle z ogórków

Pikle to warzywa w marynacie na bazie octu - podstawowe, bez dodatków. Piklować można wszystko, jednak w naszym kraju najczęściej wybierane są właśnie ogórki. Jak je przygotować? To proste! Wystarczy przygotować zalewę z litra wody, szklanki cukru i szklanki octu, następnie zagotować ją i ostudzić przed zalaniem ogórków. Te należy obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiczkach, by następnie zalać je przygotowanym wywarem. I to wszystko. Najprostsza wersja, a jaka smaczna!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ogórki z curry - orient w polskim domu

Polacy pokochali ogórki z curry! To idealne połączenie słodkich i ostrych smaków, które doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ogromną zaletą jest także fakt, że ogórki z curry robi się w bajecznie prosty sposób. Wystarczy przygotować ogórki gruntowe, kilka słoików, wodę, sól, ocet, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz curry. To podstawa tego przepisu, jednak w domu możecie dowolnie go modyfikować, na przykład dodając cebulę, która nada zaprawom słodkości bądź też czosnku, który sprawi, że ogórki będą bardziej pikantne. Aby zmieścić jak najwięcej ogórków w słoiku, obierzcie je i pokrójcie ćwiartki. Przygotujcie czyste słoiczki i ułóżcie w nich ziarnka pieprzu oraz liść laurowy (i pozostałe przyprawy, jeśli chcecie jakieś dodać). Ułóżcie na nich przygotowane warzywa i poukładajcie ciasno w słoiczkach. Teraz czas na zalewę! Najlepiej zrobić to w starym garnku, gdyż curry może zabarwić brzegi. Wlejcie do garnka 750 ml wody i 150 gramów cukru, a także łyżkę soli kamiennej i trzy łyżki sypkiego curry. Woda powinna się gotować, zanim wlejecie do niej ocet. Gdy cukier się rozpuści, wlejcie około trzy czwarte szklanki octu spirytusowego. Po zagotowaniu zalewy wyłączcie kuchenkę i przelejcie odpowiednią ilość do napełnionego ogórkami słoika. Płyn musi przykryć ogórki. Wystarczy tylko zakręcić słoiczki i ogórki z curry krótkiej pasteryzacji. Takie ogórki możecie zajadać już po jednym dniu.

Ogórki z kurkumą - czy to coś innego niż ogórki z curry?

Przepis na ogórki z kurkumą jest niezwykle podobny do tego, który opisaliśmy powyżej. Jedyną różnicą jest przyprawa, której użyjecie w trakcie przygotowywania zaprawy. Curry to mieszanka przypraw, w której znajduje się kurkuma, ale także imbir, cynamon, kardamon czy pieprz (oraz wiele innych). Sama kurkuma ma zupełnie inny smak, odrobinę podobny do imbiru, ostro-słodki. Jeśli zatem zależy wam na bardziej intensywnych odczuciach smakowych, koniecznie dodajcie więcej kurkumy - pięć łyżek powinno w zupełności wystarczyć.

Ogórki krokodylki - co to takiego?

Ogórki krokodylki, choć zaskakują nazwą, prawdopodobnie niejednokrotnie znalazły się w waszych domach. To bardzo popularna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością dzięki bogactwu smaków. Czym są ogórki krokodylki? To niewielkie ogóreczki (trochę większe od korniszonów) z chili i często także z czosnkiem. Charakteryzują się pikantnym, intensywnym smakiem. Są idealne dla osób, które lubią ostre dodatki do śniadań czy obiadów, ale także zdrowe, wyraziste zagryzki do piwa. Krokodylki są banalnie proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Potrzebujecie chili w proszku i kilku ząbków czosnku, oleju, octu, soli, cukru i oczywiście ogórków. Ogórki pokrójcie w ćwiartki i włóżcie do miski, a następnie zasypcie solą. Po sześciu godzinach, gdy już puszczą sok, będą gotowe do dalszej obróbki. Wylejcie wodę z miski i dodajcie do ogórków pokrojony drobno czosnek i trzy łyżki chili. Przygotujcie zalewę z octu, cukru i oleju - na półtorej szklanki octu przypadają około dwie szklanki cukru i osiem łyżek oleju. Możecie jednak dowolnie eksperymentować z ilościami cukru, jeśli wolicie mniej lub bardziej słodkie zaprawy. Zagotujcie zalewę i wlejcie ją do miski. Ogórki należy zostawić na noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć je wraz z zalewą do słoików. Im dłużej poczekacie z otwarciem słoiczków, tym ogórki będą mocniejsze. Dlatego otwórzcie je dopiero po kilku tygodniach.

Sprawdź też: jak wybrać dobre słoiki na przetwory?

Ogórki z musztardą - coś innego w kuchni

Ogórki w zalewie musztardowej to oryginalny i przepyszny sposób na te warzywa. Ich smak jest intensywny, jednak nie tak ostry, jak w przypadku krokodylków. Jak zrobić ogórki z musztardą? Przepis jest bardzo podobny do powyższych. Jedyną różnicą są proporcje i oczywiście obecność musztardy. Ogórki musicie obrać i pokroić w ćwiartki. Do słoików włóżcie tradycyjny zestaw - liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Możecie dodać także gorczycę. Następnie przygotujcie zalewę: litr wody, szklankę octu, trzy łyżki soli i 300 gramów cukru. Musicie zagotować ją, a następnie ostudzić. Dopiero wtedy dodajcie musztardę (pięć łyżek), która musi dobrze połączyć się z płynem. Wystarczy już tylko zalać ogórki i zamknąć słoiczki. Otwórzcie je po dziesięciu dniach.

Pyszna sałatka z ogórków i papryki

Nikt nie powiedział, że ogórki w przetworach muszą być osamotnione. W towarzystwie papryki i cebuli tworzą pyszną sałatkę, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do domowych obiadów. Do sałatki należy pokroić ogórki i cebulę w plastry, a paprykę w cząstki. Następnie konieczne jest zasypanie ich dwiema łyżkami soli, by puściły soki. Zalewę, dokładnie taką samą jak przy ogórkach krokodylkach, należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po dwóch godzinach włożyć sałatkę do słoiczków i przykryć przygotowaną zalewą. Tak zrobiona sałatka z ogórków i papryki z pewnością was nie zawiedzie.

Ogórki to całe multum możliwości. Można przygotowywać je na wiele sposobów, a zawsze smakują wyśmienicie!

1. Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Fot. Ollka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka ogórkowo-kalafiorowa

Sałatka ogórkowo-kalafiorowa

Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ogórki kiszone inaczej

Ogórki kiszone inaczej

Fot. Andzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ogórki w imbirze

Ogórki w imbirze

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ogórki po kalisku

Ogórki po kalisku

Fot. Ewus71 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ogórki z curry

Ogórki z curry

Fot. Andrzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ogórki meksykańskie

Ogórki meksykańskie

Fot. Joasia100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ogórki z chili

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 169

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1601

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 349

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8