Do góry

Newsy

Kuchnia ukraińska – dania, popularne składniki, charakterystyka

Jeśli wasza wiedza na temat ukraińskiej kuchni zaczyna się i kończy na barszczu ukraińskim, ten tekst jest dla was. Chociaż mogłoby się wydawać, że nasi wschodni sąsiedzi stołują się podobnie do nas, więc nie musimy wiele się o nich uczyć, nie jest to do końca prawda. Owszem, istnieją pewne podobieństwa. Jednak to te różnice są najbardziej smaczne.

Fot. 123RF/Picsel

Na Ukrainie, podobnie jak w Polsce, kuchnia różni się w zależności od regionu. Dlatego odwiedzając Krym, zjecie coś zupełnie innego niż podczas wizyty na Bukowinie. Czym charakteryzują się ukraińskie smaki i w jaki sposób je odtworzyć?

Reklama

Kuchnia ukraińska - charakterystyka

Ze względu na geograficzne położenie Ukrainy, kuchnia tego kraju jest niezwykle zróżnicowana. Czerpie zarówno ze smaków kuchni tatarskiej, żydowskiej, jak również ormiańskiej, litewskiej czy mołdawskiej. Wszystko zależy także od regionu, w którym się znajdujemy. Każdy z nich jest pod wpływem innej kultury, co doskonale obrazuje, jak bogata jest kuchnia ukraińska. Charakterystyka dań ukraińskich może nieco przypominać nam to, co w kuchni polskiej jest na porządku dziennym. Mowa o ciężkostrawnych, tłustych potrawach, w których króluje śmietana, ziemniaki oraz mąka, ale także kasza. Tradycyjne dania ukraińskie są jednak nie tylko ciężkostrawne. To przede wszystkim posiłki przygotowywane z naturalnych oraz lokalnych produktów - w kuchni ukraińskiej liczy się łatwy dostęp do składników i ich smak. Da się to zauważyć w wielu domowych restauracjach, a nawet fast foodach, gdzie zjemy dania takie jak ceburieki czy wiatruszki. Wszystkie potrawy przyprawiane są intensywnie ziołami - kminkiem, gorczycą czy koperkiem.

 

Sprawdź: Jak zrobić barszcz ukraiński?

Potrawy kuchni ukraińskiej - co zjeść na obiad?

Wybierając się na Ukrainę, warto podziwiać nie tylko tereny czy zabytki, ale również poznać smaki tamtejszej kuchni. Które potrawy kuchni ukraińskiej powinny znaleźć się w waszym menu?

Solianka - zamiast barszczu ukraińskiego, spróbujcie zupy, która jest popularna zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Jest gęsta, bardzo pożywna, przygotowywana głównie na mięsnym rosole, choć pierwotnie była to zupa rybna. Jej smak zawdzięczamy głównie wodzie po ogórkach kiszonych oraz samym ogórkom, ale także dużej ilości koperku. Dzięki nim zupa jest esencjonalna, kwaśna i bardzo rozgrzewająca.

Kruczenyky - drugie danie w kuchni ukraińskiej zwykle opiera się na mięsie wieprzowym, wołowym, baranim bądź też na rybie. Kruczenyky to tego idealny przykład. Można porównać je do naszych zrazów, choć te roladki na Ukrainie są przygotowywane z wieprzowiny. W nadzieniu znajdziemy zaś boczek oraz kapustę. Podawane są z ziemniakami i skąpane w jarzynowym sosie.

Syrnyky - na deser koniecznie syr w jednym z najpyszniejszych wydań, a mianowicie w postaci syrnyków. Są podobne do naszych racuszków, jednak bazują na twarogu. W środku znajdują się także rodzynki. Najczęściej podawane ze śmietaną bądź cukrem pudrem i owocami.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Dania ukraińskie, które zrobicie w domu - kutia

To tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, jednak jest obecna także w Rosji, na Białorusi, na Litwie oraz na naszych kresach. Chociaż przygotowuje się ją coraz rzadziej, w niektórych domach nadal musi znaleźć się na stole bożonarodzeniowym. Jeśli chcecie wprowadzić nowe smaki do swojego domu, koniecznie sprawdźcie, jak przygotować kutię.

Do zrobienia tego dania potrzebujecie tylko kilku składników: 250 gramów pszenicy łuskanej, 300 gramów maku, szklanki miodu, mleka oraz ulubionych orzechów i suszonych owoców. W klasycznym przepisie znajdują się rodzynki, morele czy figi. Pierwszym krokiem jest zalanie maku gorącym mlekiem i odstawienie go na całą noc pod przykryciem. Pszenicę ugotujcie w wodzie, pod przykryciem. Należy dusić ją, ciągle podlewając wodą, gdyż ten proces może trwać około trzech godzin. Pszenica musi być miękka. Zalany na noc mak należy odcisnąć za pomocą gazy i zmielić dwukrotnie. Możecie skorzystać także z maku mielonego. Orzechy podprażcie na patelni, a następnie dodajcie je do maku razem z pozostałymi bakaliami. Połączcie wszystko z pszenicą oraz miodem i schowajcie w lodówce. Kutię je się na zimno. Takie dania ukraińskie z pewnością nie należą do najmniej kalorycznych, jednak są niezwykle pyszne. Raz do roku można sobie na nie pozwolić.

 

Sprawdź też: Sekrety kuchni litewskiej

Ukraińskie przepisy - barszcz ukraiński

Wybierając ukraińskie przepisy, które można przygotować w domu, koniecznie zróbcie barszcz ukraiński. Być może nie wiecie, ale regionalny barszcz to nie tylko ten bazujący na wywarze z buraków. Jest on najpopularniejszy na Ukrainie, jednak niejedyny. Wyróżnia się także barszcz zielony, który jest zupą szczawiową oraz barszcz na zimno, czyli chłodnik. Dziś jednak skupimy się na tradycyjnym barszczu ukraińskim - aromatycznym, gęstym i pysznym. Przygotujcie go na bulionie mięsnym, gotowanym na przykład na żeberkach. Jeśli chcecie, by był lżejszy, zróbcie bulion z indyka, jednak pamiętajcie, że tradycyjny barszcz ukraiński jest raczej tłusty. Do przygotowania barszczu przyda wam się także kilogram buraków, pietruszka, marchew, seler, puszka fasoli, kilogram ziemniaków, 300 gramów kapusty kiszonej oraz przyprawy - liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie, które są niezbędne do zrobienia bulionu. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i cebuli, które należy pokroić w kostkę, powinny być starte na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu będą wyczuwalne i z łatwością zagęszczą zupę. Starte warzywa usmażcie na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodajcie je do garnka razem z ziemniakami, usmażoną cebulą oraz poszatkowaną kapustą kiszoną. Zalejcie je bulionem i gotujcie to miękkości ziemniaków. Dopiero wtedy dodajcie fasolę i gotujcie zupę jeszcze trochę. Zupę można ozdobić natką pietruszki i kwaśną śmietaną.

Zobacz: Bliny z łososiem i chrzanowym musem

Kuchnia ukraińska - co jeszcze ma do zaoferowania?

Kuchnia ukraińska to nie tylko barszcz czy kutia. Znajdziecie w niej także inne dania, które z powodzeniem możecie dodać do swojego menu. Ze względu na to, że są to raczej posiłki ciężkostrawne, kuchnia ukraińska nie jest polecana osobom z nadciśnieniem czy otyłym. Idealnym tego przykładem jest bardzo popularna przystawka, jaką jest sało. Pod tą nazwą kryje się... słonina, którą je się w wersji peklowanej bądź wędzonej. Przysmakiem jest również słonina z czekoladą, co w naszym kraju wydaje się raczej niezbyt zachęcające. Sało może służyć również jako omasta do popularnych pierogów, które na Ukrainie nazywają się warenyky. Pierogi znajdziemy także pod nazwą pielmieni bądź czebureki, choć różnią się one wyglądem od naszych pierogów. Pielmieni są okrągłe, natomiast czebureki to jeden duży pieróg. Wszystkie te dania można popić kwasem chlebowym, który na Ukrainie jest dostępny właściwie w każdym sklepie. To doskonały napój na lato, charakteryzujący się słodko-kwaśnym smakiem z nutką goryczy.

Jak zatem widzicie, kuchnia ukraińska - choć jest podobna do polskiej - kryje w sobie wiele specjałów, które mogą być dla nas obce. Warto czasem sięgnąć po te przysmaki i lepiej poznać naszych sąsiadów. Zainspiruj się przepisami i poznaj bliskich ze smakami kuchni ukraińskiej:

1. Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia ukraińska: Barszcz ukraiński

 

2. Solianka

Solianka

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie| Kuchnia ukraińska: Solianka


3. Pielmieni

Pielmieni

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia ukraińska: Pielmieni

 

4. Czebureki

Czebureki

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia ukraińska: Czebureki

 

5. Kutia

Kutia

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia ukraińska: Kutia

 

6. Sało

Sało

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia ukraińska: Sało

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń