Fot. 123RF/Picsel
Morele to owoce pestkowe, które swoim wyglądem przypominają nieco brzoskwinie. Cechuje je złoto-pomarańczowy kolor, delikatny meszek pokrywający skórkę oraz gęsty i odżywczy miąższ. Średniej wielkości owoc waży ok. 35 g i ma mniej więcej pięć centymetrów średnicy.
Z zewnątrz bardzo niepozorne, morele kryją w swoim wnętrzu moc mikroelementów, a także szereg antyoksydantów, które mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Owoc ten poleca się spożywać w całości ze skórką, ponieważ to właśnie ta zewnętrzna część moreli zawiera największą ilość cennego błonnika oraz witamin.
Morele: właściwości
Morele oferują całe spektrum zbawiennych substancji. Witamina C zawarta w tych owocach idealnie nada się, aby wspomóc twój układ odpornościowy. Z kolei witamina A odpowiada za poprawę wyglądu skóry oraz prewencję takich schorzeń wzroku jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma.
Te niewielkie, żółto-pomarańczowe owoce mogą poszczycić się również zawartością potężnego przeciwutleniacza, czyli witaminy E. Jest on odpowiedzialny za walkę z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu.
W morelach znajdują się również polifenole i flawonoidy stanowiące dodatkową ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Należą do nich: katechiny, kwercetyna i kwas chlorogenowy. Wysoka zawartość błonnika w tym owocu z pewnością poprawi twoje trawienie i pomoże ci zwalczyć potencjalne zaparcia.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Obiadowa opcja: schab z morelami
Połączenie słodkich owoców i soczystego mięsa to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o obiadowe menu. Świetnym przykładem takiej pozycji jest schab z morelami. Słodki posmak moreli wyśmienicie podbija nuty zawarte w czerwonym mięsie. Jak przygotować to danie, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół?
Pierwszym krokiem do przygotowania schabu z morelami jest wybór mięsa. Najlepiej wybrać kawałek od strony karczku, który pokrywa delikatny tłuszczyk. Oprócz mięsa ważny jest wybór moreli. W tym przepisie stosuje się ich suszoną wersję. Pamiętaj, aby postawić na takie, które nie są zbyt twarde. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na ich namaczaniu.
Elementem podkręcającym całe danie jest dodatek łyżeczki miodu oraz soku z jednej pomarańczy. Przed włożeniem schabu do piekarnika należy zalać go marynatą, która składa się z wyżej wymienionych dwóch słodkich elementów oraz dodatku bulionu warzywnego i czosnku.
Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa
Mączne smakowitości: knedle z morelami
Knedle z morelami to mączny obiad, który pokochają wszyscy. Ich ciekawą wariacją są knedle serowe, które idealnie wpasują się w letnią atmosferę. Ich sekret tkwi w dodaniu do ciasta półtłustego lub tłustego twarogu.
Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na 20 minut. Schłodzenie ciasta nada knedlom odpowiedniej konsystencji, która ułatwi ich lepienie. Odrywaj niewielkie kawałki ciasta i rozgniataj je w dłoniach. Następnie umieść niewielką część obranej i osuszonej moreli w środku i zalep ciasto wokół owocu.
Pamiętaj, aby knedle gotować po kilka sztuk tak, aby nie posklejały się ze sobą. Gotuj je kilka minut, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię. Z czym je podać? Nasz wariant to kwaśna śmietana.
Kolacja na słodko: placek z morelami
Kto pogardzi słodką kolacją w postaci placka z morelami? Ta pyszna przekąska przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom, ale również wielu dorosłym fanom moreli. Do przygotowania tego dania potrzebujesz oczywiście dorodnych moreli, masła w temperaturze pokojowej, cukru pudru, jajek, szczypty proszku do pieczenia, łyżeczki cukru wanilinowego i trochę cukru pudru do posypania placka.
Zastanawiasz się, w jakiej temperaturze najlepiej piec placek z morelami, aby był puszysty i delikatny? Piekarnik nagrzany do 180 stopni i 35 minut wystarczą, abyś mógł cieszyć się smaczną kolacją. Jeżeli po tym czasie placek jest nadal niegotowy, piecz go do tzw. suchego patyczka.
Słodka przekąska: ciasto z morelami
Ciasto z morelami zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ciekawą odmianą tego słodkiego deseru jest z pewnością kruche ciasto z dodatkiem budyniowej pianki. Czego potrzebujesz, aby je wyczarować?
Na liście składników do ciasta znajduje się mąka pszenna, zimne masło lub margaryna, szczypta proszku do pieczenia, cukier puder i żółtka jaj. Jeżeli chodzi o piankę budyniową, można ją łatwo przygotować z białek, które ci pozostały z ciasta, szklanki drobno zmielonego cukru, cukru wanilinowego, budyniu waniliowego i oleju rzepakowego. Całość można udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Układanie w foremce do pieczenia zacznij od spodu z kruchego ciasta. Następnym krokiem jest równe wysmarowanie go budyniową pianką. Trzecia warstwa w kolejności to świeże połówki moreli, które na sam koniec należy posypać pierzynką z kruszonki - i gotowe!
Zobacz: Pyszne i zdrowe smoothie z morelami
Coś na kanapki: dżem z moreli
Dżem z moreli to idealna opcja zarówno jako letnia przekąska, jak i lekarstwo na zimową chandrę. Klasyczny przepis na dżem morelowy jest banalnie prosty. Jedyne składniki, jakich potrzebujesz do dżemu to morele, cukier i sok z cytryny.
Aby przygotować dżem z moreli, należy w pierwszej kolejności umyć i osuszyć owoce, a następnie ugotować je z dodatkiem cukru. Jeśli lubisz przetwory, w których znajdują się większe kawałki owoców, zostaw parę moreli i dorzuć je na sam koniec gotowania. W ten sposób owoce się nie rozgotują i będą stanowiły smaczną niespodziankę na kanapce.
Dlaczego w składnikach wymieniliśmy sok z cytryny? Jest to sekretny składnik, który zapobiegnie ciemnieniu owoców. Dzięki czemu twój morelowy dżem zachowa przepiękny żółtawo-pomarańczowy odcień.
Nalewka morelowa
Lubisz alkohol na bazie słodkich owoców? Nalewka morelowa będzie hitem na imieninach babci, urodzinach dziecka, a nawet podczas piątkowej imprezy ze znajomymi. Nalewka z moreli charakteryzuje się ciekawym słodkim posmakiem, który pasować będzie do ciast, a nawet niedzielnych pozycji obiadowych.
Aby przygotować nalewkę, należy pokroić umyte owoce, usunąć pestki i umieścić je w dużym słoiku. Następnie trzeba zasypać je cukrem i przykryć gazą na kilka dni. W tym czasie owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, tworząc słodką zalewę.
Po tym czasie wlej alkohol i odstaw słoik w ciemne i suche miejsce na ok. dwa miesiące. Po upływie tego czasu nalewkę należy przecedzić i przefiltrować, używając filtra do kawy. Jeśli chcesz zrobić znajomym słodki prezent, możesz przelać alkoholowy napój do ozdobnych butelek i podarować je najbliższym. Nalewka morelowa będzie gotowa dopiero po 6 miesiącach, więc warto dobrze oszacować czas przed okazją.
Suszenie moreli
Kochasz świeże morele, ale jeszcze bardziej lubisz ich suszony wariant? W sklepach dostępne są gotowe produkty, jednak ich przemysłowa obróbka wymaga użycia dodatków chemicznych. Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twoje morelowe bakalie są wolne od wszelkich nadprogramowych substancji, możesz przygotować je w zaciszu domowym.
Suszenie moreli nie jest procesem skomplikowanym. Wystarczy ułożyć je na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni na 24-36 godzin. Chcesz uniknąć ciemnienia owoców? Podobnie jak w przypadku dżemu, warto przygotować sobie nieco soku z cytryny, który pozwoli owocom na zachowanie pięknego pomarańczowego odcienia. Zamiennikiem soku z cytryny będzie roztwór przygotowany z kwasku cytrynowego i wody.
Zainspiruj się pysznymi przepisami na morelowe dania:
1. Kawałki kurczaka z batatami, morelami, żółtymi pomidorkami i czerwoną cebulą
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z morelami, orzechami włoskimi i mozzarellą
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chleb herbaciany z suszonymi morelami
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Smoothie z melona i dojrzałych moreli
Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Deser słoneczny z morelą i winogronem
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie