Fot. 123RF/Picsel
Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach. Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym źródłem kwasu foliowego.
Pieczarki to także grzyby zawierające dużo minerałów, takich jak potas, fosfor, cynk i miedź.
Pieczarką w cukrzycę i cholesterol? Być może
W badaniach na szczurach udowodniono, że pieczarki w trzy tygodnie obniżają poziom glukozy (o około 25%) i "złego cholesterolu" (o około 30%) we krwi. Poziom "dobrego cholesterolu" w czasie eksperymentu znacząco się podniósł, a ilość całkowita trójglicerydów we krwi spadła aż o niemal 40%. Badano szczury z cukrzycą i hipercholesterolemią. Może to oznaczać, że podobnie dzieje się w przypadku ludzi, konieczne są jednak dalsze badania. Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Research".
Pieczarki zwalczają raka!
Badano także związek pieczarek z ryzykiem wystąpienia raka. Kobiety codziennie jedzące pieczarki były o 64% mniej narażone na raka piersi. Te, które jadły pieczarki i piły zieloną herbatę, obniżyły to ryzyko o prawie 90%! Już pół szklanki tych grzybów dziennie może zatrzymać rozwój raka piersi.
U japońskich rolników jedzących pieczarki ryzyko wystąpienia raka żołądka było mniejsze o połowę niż u tych, którzy pieczarek nie jedli.
Odchudzające pieczarki
Roczny eksperyment dowiódł, że osoby, które zamieniły czerwone mięso na pieczarki, osiągnęły lepsze wyniki niż osoby nadal jedzące mięso po roku stosowania diety. Dotyczyło to zarówno obwodu w pasie, wagi, BMI i masy tłuszczowej. Nie pojawił się u nich także efekt jo-jo. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie przepisy z pieczarkami są dietetyczne. Zanim po nie sięgniemy, powinniśmy uważnie przestudiować listę składników i zastanowić się nad finalną kalorycznością dania.
A jakie dania warto przygotować z pieczarek? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasia-p na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jajka faszerowane pieczarkami
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wjosna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie