Pieczarki na 10 sposobów

Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy?

Fot. 123RF/Picsel

Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym źródłem kwasu foliowego.

Pieczarki to także grzyby zawierające dużo minerałów, takich jak potas, fosfor, cynk i miedź.

Pieczarką w cukrzycę i cholesterol? Być może

W badaniach na szczurach udowodniono, że pieczarki w trzy tygodnie obniżają poziom glukozy (o około 25%) i "złego cholesterolu" (o około 30%) we krwi. Poziom "dobrego cholesterolu" w czasie eksperymentu znacząco się podniósł, a ilość całkowita trójglicerydów we krwi spadła aż o niemal 40%. Badano szczury z cukrzycą i hipercholesterolemią. Może to oznaczać, że podobnie dzieje się w przypadku ludzi, konieczne są jednak dalsze badania. Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Research".

Pobierz aplikację smaker

Pieczarki zwalczają raka!

Badano także związek pieczarek z ryzykiem wystąpienia raka. Kobiety codziennie jedzące pieczarki były o 64% mniej narażone na raka piersi. Te, które jadły pieczarki i piły zieloną herbatę, obniżyły to ryzyko o prawie 90%! Już pół szklanki tych grzybów dziennie może zatrzymać rozwój raka piersi.

U japońskich rolników jedzących pieczarki ryzyko wystąpienia raka żołądka było mniejsze o połowę niż u tych, którzy pieczarek nie jedli.

Odchudzające pieczarki

Roczny eksperyment dowiódł, że osoby, które zamieniły czerwone mięso na pieczarki, osiągnęły lepsze wyniki niż osoby nadal jedzące mięso po roku stosowania diety. Dotyczyło to zarówno obwodu w pasie, wagi, BMI i masy tłuszczowej. Nie pojawił się u nich także efekt jo-jo. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie przepisy z pieczarkami są dietetyczne. Zanim po nie sięgniemy, powinniśmy uważnie przestudiować listę składników i zastanowić się nad finalną kalorycznością dania.

A jakie dania warto przygotować z pieczarek? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zupa pieczarkowa

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Knedle z pieczarkami

Fot. Kasia-p na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Krokiety z pieczarkami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Mielone z pieczarkami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Penne z pieczarkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sałatka z pieczarkami

Fot. Izaa_a Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pieczarki zapiekane

Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Naleśniki z pieczarkami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kurczak z pieczarkami

Fot. Wjosna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2