Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są wartości odżywcze płatków owsianych?
- Jakie są właściwości płatków owsianych?
- Jakie jest zastosowanie płatków owsianych?
- Co na słodko i słono przygotować z płatków?
- Co zrobić z płatków owsianych? (przepisy)
Płatki owsiane to artykuł spożywczy, który na pierwszy rzut oka ma same zalety - jest tani, smaczny, a do tego niezwykle uniwersalny. Ponadto świetnie komponuje się z rozmaitymi składnikami - jogurtem, mlekiem, owocami, a nawet serem, pomidorami czy awokado.
To właśnie z niego można wyczarować ekspresowe śniadanie oraz dodać go do koktajlu, aby był jeszcze bardziej sycący. Zastanawiasz się, jakie inne oblicza posiadają płatki owsiane? Zastosowanie i właściwości tego produktu są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie!
Sprawdź także: Dodajesz do owsianki i chudniesz. Oto składniki, które wspomogą odchudzanie
Płatki owsiane - wartości odżywcze
Zanim poznasz właściwości, zastosowanie i przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych, warto przyjrzeć się bliżej ich kaloryczności oraz zawartości tłuszczu, białka, węglowodanów i minerałów. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób, które na co dzień liczą kalorie i dbają o odpowiednią podaż witamin i mikroelementów w swojej diecie. Jeśli chodzi o płatki owsiane, wartości odżywcze w 100 g produktu kształtują się następująco:
- Wartość energetyczna: 373 kcal
- Białko: 13,22 g
- Tłuszcz: 6,6 g
- Węglowodany: 59,51 g
- Błonnik: 9,66 g
- Witamina B1: 0,56 mg
- Witamina B5: 1,09 mg
- Witamina K: 0,063 μg
- Witamina E: 0,8 mg
- Magnez: 120 mg
- Żelazo: 4,43 mg
- Miedź: 3,64 mg
- Potas: 382 mg
- Fosfor: 325 mg
- Cynk: 3,64 mg
- Sód: 0,01 mg
Płatki owsiane - właściwości
Na pierwszy rzut oka płatki owsiane wydają się zwykłym artykułem spożywczym, który nie zawiera zbyt wiele substancji odżywczych. Okazuje się jednak, że są one prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.
Regularne spożywanie płatków owsianych przynosi liczne korzyści - usprawnia pracę układu pokarmowego, obniża poziom „złego" cholesterolu, a także opóźnia procesy starzenia. Ponadto przyczynia się do wzrostu korzystnych bakterii jelitowych, hamuje namnażanie się wolnych rodników i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Płatki owsiane to sprzymierzeniec odchudzania - obniżają ładunek glikemiczny potraw, szybko napełniają żołądek i regulują łaknienie. Dodatkowo pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie i nie przyczyniają się do nagłych wyrzutów insuliny podczas spożywania posiłku.
Płatki owsiane - zastosowanie
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych faktem, że płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Swoje wszechstronne właściwości zawdzięczają zarówno swojej strukturze, jak i cennym substancjom odżywczym. Zastanawiasz się, jak na co dzień można wykorzystać płatki owsiane? Oto kilka z wielu opcji:
- Walka z bezsennością - płatki owsiane to źródło witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy i kwasu pantotenowego, które redukują stres, łagodzą napięcie i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywając je przed położeniem się do łóżka, możesz liczyć na dłuższy i spokojniejszy sen.
- Szybkie śniadanie - płytki owsiane to idealny produkt dla zabieganych osób. Jako że świetnie komponują się z wieloma składnikami, możesz dorzucić do nich ulubione owoce, trochę jogurtu i pyszne śniadanie gotowe.
- Wzmocnienie odporności - płatki owsiane to źródło beta-glukanów, które stymulują układ immunologiczny i tym samym wzmacniają odporność. Ponadto zwiększają aktywność fagocytów, które niszczą bakterie i wirusy.
- Pielęgnacja twarzy - płatki owsiane obfitują w cynk i krzemionkę - substancje, które korzystnie wpływają na cerę. Co więcej, zawierają polifenole wykazujące działanie przeciwutleniające. Maseczka z płatków i ciepłego mleka redukuje zmiany trądzikowe i nadaje skórze promienny wygląd.
- Odżywcza kąpiel - zawarta w płatkach krzemionka i inne związki łagodzą bóle reumatyczne, niwelują świąd i podrażnienia, a także nawilżają skórę. Wystarczy zalać kilka łyżek produktu wodą i zagotować, a po ok. 10-12 minutach wlać do wanny.
- Zastosowanie w kuchni - w przypadku płatów owsianych zastosowanie w kuchni jest naprawdę obszerne. Możesz zrobić z nich zdrową panierkę do mięsa i ryb, posypać nimi chleb i bułki przed pieczeniem oraz przyrządzić z nich spód do ciasta.
Płatki owsiane - przepisy na słodko i na słono
Ciastka owsiane
Zastanawiasz, jak wykorzystać w swojej kuchni płatki owsiane? Przepisy z ich zastosowaniem są tak liczne, że możesz zaserwować coś zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli masz ochotę na szybki deser, postaw na smaczne i chrupiące ciastka owsiane.
Poza płatkami owsianymi do przygotowania ciastek potrzebujesz jajek, cukru, masła, mąki pszennej oraz proszku do pieczenia. Możesz dodać również ulubione orzechy, żurawinę, rodzynki, wiórki kokosowe, pestki dyni oraz nasiona słonecznika.
Wsyp do miski płatki owsiane, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj do nich jajka oraz masło i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gotową masę przełóż porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj z niej kulki, a następnie spłaszcz, aby nadać ciastkom odpowiedni kształt.
Umieść blachę na środkowej półce piekarnika i piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po obróbce termicznej odstaw je na bok do wystygnięcia - z każdą minutą będą stawały się coraz bardziej chrupiące.
Ciastka owsiane to uniwersalna przekąska, którą możesz urozmaicić wedle własnych upodobań. Świetnie smakują z bananami, gorzką czekoladą, sezamem, suszonymi morelami oraz miodem. Niezależnie od tego, w jakiej wersji je zaserwujesz, z pewnością zachwycą każdego smakosza.
Omlet owsiany na słono
Omlet owsiany na słono to idealna opcja na każdy posiłek dnia. Jego przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane, więc poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni kucharze. Możesz wyczarować go z dowolnych składników, które akurat zalegają ci w lodówce.
Jedną z najsmaczniejszych wersji omletu na słono jest ta z pomidorkami koktajlowymi, serem i rukolą. Pozostałe niezbędne składniki to jajka, masło, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Jeśli chcesz bardziej urozmaicić swoją potrawę, wzbogać ją o inne dodatki, np. szynkę, oliwki i awokado.
Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia płatków, jajek, koncentratu oraz soli i pieprzu w jednej misce - całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni i wlej na nią gotową masę. Smaż omlet z obydwu stron, a następnie przełóż go na talerz i dodaj pozostałe składniki. Smacznego!
1. Płatki owsiane z kokosową śmietanką, sokiem marchwiowym i orzechami
Płatki owsiane na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Owsianka na śniadanie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Fitgofry z płatków owsianych
Gofry z płatków owsianych przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zdrowy koktajl z płatkami owsianymi, nasionami chia i siemieniem lnianym
Koktajl z płatkami owsianymi przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierogi leniwe z płatków owsianych
Pierogi leniwe z płatków owsianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sznycle drobiowe w płatkach owsianych
Sznycle drobiowe w płatkach owsianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidorowe mielone w płatkach owsianych
Kotlety mielone w płatkach owsianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ciastka z płatków owsianych
Ciastka z płatków owsianych przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia
Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zrób to sam: Ozdoba z płatków śniadaniowych
Ewa Wachowicz: Cebula i jej niezwykłe wykorzystanie w kuchni »