Do góry

Newsy

Przepisy na surówki, które zasmakują całej rodzinie

Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach.

Reklama

W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była nie tylko smaczna i zdrowa, ale także ciekawa?

Kapusta to podstawa!

W większości przepisów na surówki, jako główny składnik figuruje kapusta. Dzieje się tak nie bez powodu, gdyż warzywo to jest tanie, smaczne i ogólnodostępne. Co więcej, specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zaznaczają, że warzywo to jest wyjątkowo zdrowe, dlatego nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie.

Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Nie zapomnij o dodatkach!

Co oczywiste, poza kapustą, dobra surówka powinna zawierać jeszcze kilka dodatków, które nadadzą jej charakteru i wyjątkowego smaku. W tej kwestii macie dużą dowolność, gdyż kapusta doskonale komponuje się z innymi warzywami oraz owocami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie do niej suszonych owoców, takich jak śliwki, żurawina lub rodzynki.

Równie istotnym elementem jest dressing do surówki. Także w tym wypadku możecie wybierać z szeregu opcji. Jednym z najpopularniejszych sosów jest ten przygotowywany na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Wiele osób wykorzystuje również lżejsze dressingi i winegrety na bazie oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. W najprostszej wersji sos możecie zastąpić po prostu sokiem z cytryny.

Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkową surówkę, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Orientalna surówka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczny colesław

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka biskupia

Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Surówka idealna

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z koperkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z jabłkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka warzywna

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Chrupiąca surówka z burakami

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń