Fot. 123RF/Picsel
Soja należy do roślin strączkowych, wysiewa się ją w miejscach o dobrej jakości gleby i dużym nasłonecznieniu. W kuchni jest wykorzystywana od wieków. Jako pierwsi uprawiali ją Chińczycy. Największą popularność zdobyła na Dalekim Wschodzie, gdzie do dzisiaj jest traktowana jako „święta roślina". Z biegiem czasu zyskała uznanie również na innych kontynentach.
Do Europy przybyła dopiero w XVI wieku. Początkowo wykorzystywano ją głównie do produkcji pasz dla zwierząt oraz oleju. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku doceniono jej skład i włączono do menu jako ważny element diety. Obecnie możemy wyróżnić aż 16 gatunków soi. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Właściwości zdrowotne soi
Jest zdrowa i lekkostrawna. Stanowi istotne źródło białka, zwłaszcza u osób, które wyeliminowały mięso z codziennej diety. W porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, ziarna soi zawierają białko najbardziej zbliżone do tego, występującego w produktach mięsnych. W przeciwieństwie do białka zwierzęcego soja nie zawiera puryn, które utrudniają wchłanianie wapnia. Co więcej, dostarcza do naszego organizmu zdrowe tłuszcze i węglowodany. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia trawienie i sprawia, że szybko czujemy się syci. Ziarna soi są bogate w kwas foliowy i beta-karoten.
Wraz ze spożywaniem produktów sojowych do naszego organizmu trafiają witaminy z grupy B, a także cenne składniki mineralne tj.: magnez, fosfor, wapń, żelazo i potas. Spożywanie soi pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ma również pozytywny wpływ na nasze zęby i budowę kości.
Zastosowanie w kuchni
Obecnie w sklepach możemy spotkać wiele produktów z zawartością soi, począwszy od wędlin i pasztetów poprzez mleko czy olej, aż po lody i słodycze. Z nasion tej rośliny wytwarza się mączki, kasze oraz tofu. Stanowi istotny element w diecie wegan i wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Mimo licznych zalet i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie nie powinniśmy jeść więcej niż 50 g dzienne tego produktu. Zbyt częste spożywanie soi w dużych ilościach może nam zaszkodzić, wpływając negatywnie m.in. na pracę tarczycy, wszystko za sprawą substancji utrudniających przyswajanie jodu. Co więcej, soja zawiera fitoestrogeny, daidzeinę i genisteinę - hormony roślinne, które zachowują się podobnie do hormonów żeńskich. Z tego względu jest pożądanym produktem w diecie kobiet przechodzących menopauzę, ale w nadmiarowych ilościach niekoniecznie dobrze sprawdzi się w menu u mężczyzn i dzieci w wieku dojrzewania. Trzeba również pamiętać, że hormony roślinne mają o wiele słabsze działanie, dlatego spożywanie soi w rozsądnych ilościach z pewnością przyniesie nam więcej korzyści niż zagrożeń.
Soję możemy spotkać w niemal każdym, dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Wstępuje w postaci ziaren lub gotowej do spożycia - w puszkach. Jakie dania możemy przyrządzić z jej udziałem? Tego dowiecie się z przepisów naszych użytkowników.
1. Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Fot. Kolorowyprzepisownik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety sojowe nie tylko dla wegetarian
Fot. Chillnezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zdrowe i chrupiące orzeszki sojowe
Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie