Spis treści:
- Jak ubijać białka na biszkopt?
- Jaką mąkę na biszkopt wybrać?
- W jakiej temperaturze piec biszkopt?
- Co zrobić, żeby biszkopt był równy?
- Co zrobić, żeby biszkopt nie opadał?
Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę. Okazuje się jednak, że są znacznie prostsze sposoby radzenia sobie z tym ciastem. Jaką mąkę wybrać? W jakiej temperaturze piec biszkopt? Dziś podpowiemy wam, jak rozwiązać najczęstsze problemy, które pojawiają się przy pieczeniu biszkoptu.
Jak ubijać białka na biszkopt?
Białka powinniśmy ubijać w czystym i suchym pojemniku. Najlepiej, jeśli wcześniej jajka włożymy na kilka chwil do lodówki. Pamiętajmy też, aby do biszkoptu wybierać te, które mają zwarte białka. Mamy wówczas gwarancję, że ubiją się na sztywną pianę.
Cukier dodawaj zawsze pod sam koniec ubijania białek. Wybierajmy ten drobny, który szybciej się rozpuści i nie będzie wyczuwalny w cieście.
Żółtka dodawaj do masy pojedynczo, za każdym razem dokładnie je miksując. Jeśli wrzucisz do piany wszystkie naraz, ich ciężar sprawi, że białka stracą puszystość.
Biszkopt: jaka mąka nadaje się najlepiej?
Typ mąki jest niezwykle istotny w przypadku pieczenia biszkoptu. Na szczęście w tym wypadku nie musimy sięgać po produkt trudnodostępny lub bardzo drogi. Na biszkopt najlepiej nadaje się mąka typu 450, którą bez trudu kupicie w niemal każdym sklepie. Na biszkopty do tortów możesz sięgnąć również po mąkę typu 400, jednak 450 także się sprawdzi.
Dla lepszej stabilności, do biszkoptów dodaje się również niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że bez względu na rodzaj, zawsze należy przesiewać ją przez sitko.
Jeśli dodajemy do biszkoptu proszek do pieczenia, również powinniśmy go przesiać. Dzięki temu mąka będzie odpowiednio napowietrzona i w cieście nie powstaną grudki. Ważne jest, aby mąkę do białek dodawać partiami i mieszać bardzo delikatnie przy pomocy sylikonowej szpatułką.
Jaką blaszkę wybrać do pieczenia biszkoptu?
Ten rodzaj ciasta najczęściej piecze się w okrągłej tortownicy, dzięki czemu biszkopt doskonale nadaje się do przygotowania tortu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po kwadratową lub prostokątną blaszkę, w której robi się ciasta. Pamiętaj jednak, że jeśli będzie ona zbyt duża, biszkopt będzie bardzo niski.
Formę do wyłożenia ciasta najlepiej nasmarować tłuszczem tylko na dole. Boki powinniśmy zostawić nienasmarowane - podczas pieczenia ciasto przyklei się do foremki i nie opadnie.
W jakiej temperaturze piec biszkopt?
Biszkoptu nie możesz piec w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż w takim wypadku zbyt szybko i za mocno przypiecze się z zewnątrz, pozostając surowym w środku. Zwykle temperatura w piekarniku powinna oscylować pomiędzy 160 a 180 stopniami. Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym dłuższy powinien być czas pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika dopiero w momencie, gdy osiągnie on pożądaną w przepisie temperaturę. Ważne, aby nie otwierać drzwiczek pieca w trakcie pieczenia biszkopt, gdyż wówczas bardzo szybko opadnie.
Co zrobić, aby biszkopt był równy?
Jednym z największych problemów, jakie początkujący kucharze napotykają przy pieczeniu biszkoptów, jest jego nierówne wyrastanie. Z pofalowanym wierzchem ciasta można poradzić sobie w łatwy sposób, odcinając wszystkie nierówności. Warto również zadbać o to, aby masa biszkoptowa była równomiernie rozprowadzona po foremce, a w piekarniku nie była przechylona.
Doświadczone gospodynie bardzo często przygotowują tzw. biszkopt rzucany. Upieczone ciasto należy upuścić w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm. W ten sposób wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione, a ty otrzymasz równiutki biszkopt.
Co zrobić, aby biszkopt nie opadał?
Ponieważ masa na biszkopt jest bardzo napowietrzona, ciasto w naturalny sposób opada. Można jednak nieco ograniczyć ten proces. Jednym ze sposobów jest opisane powyżej przygotowanie biszkoptu rzucanego. Warto również wiedzieć, w jaki sposób studzić to delikatne ciasto. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że biszkopt szybko opadnie, dlatego powinniśmy studzić go w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.
3. Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany
Zobacz przepisBiszkopt idealny/ biszkopt rzucany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Biszkopt bezglutenowy
Zobacz przepisBiszkopt bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Biszkopt wyjątkowo czekoladowy
Zobacz przepisBiszkopt wyjątkowo czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Biszkopt kakaowy na occie
Zobacz przepisBiszkopt kakaowy na occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »
Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »