Syrop klonowy - jeść czy nie jeść?

Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć?

Fot. 123RF/Picsel

Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością?

By odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się jego produkcji. Sok klonowy zawiera aż 97% wody i jedynie 2,5% cukru. By z soku powstał gesty i słodki syrop musimy zredukować płyn, czyli odparować wodę o 66%. Co to oznacza w praktyce?

Po pierwsze, by uzyskać 1 litr syropu klonowego potrzebujemy 40 litrów soku. Po drugie gotowy syrop klonowy jest równie słodki, jak miód, czy sam cukier, jednak jest znacznie mniej kaloryczny. Dowód? 15 ml syropu klonowego zawiera 50 kalorii, taka sama ilość białego cukru to 60 kalorii, a miodu to już 64 kalorii. Dodatkowo syrop klonowy jest produktem w pełni naturalnym - podlega jedynie procesowi pasteryzacji - dzięki czemu ma długą przydatność do spożycia.

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

W porównaniu z innymi słodzikami, syrop klonowy ma znacznie mniej kalorii, dlatego stanowi fantastyczną alternatywę dla cukru. Chociaż mało kto o tym wie, kanadyjskie płynne złoto jest bogate w wiele składników mineralnych. Zawarty w syropie cynk wzmacnia układ odpornościowy oraz gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Produkty ten jest również źródłem magnezu, wspomagając właściwy rozwój kości. Przyczynia się także do poprawienia działania układu nerwowego oraz mózgu. Badania wskazują, iż sok z klonu ma aż 10 razy więcej wapnia niż miód, a w jego składzie znajdziemy również cenny fosfor, mangan oraz witaminy z grupy B.

Syrop klonowy stanowi cenne źródło przeciwutleniaczy, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto zatem zastanowić się nad wyprowadzeniem syropu klonowego do diety.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak wykorzystać syrop klonowy?

Amerykanie nie sięgają po ten produkt jedynie dla walorów zdrowotnych. To słodki i lekko dymny smak, w połączeniu z gęstą konsystencją i ciemną rubinową barwą sprawia, że syrop klonowy tak często gości na amerykańskich stołach.

Polewa się nim amerykańskie naleśniki, czyli grube pancakes. Doskonale sprawdza się także w każdym deserze, który wymaga mocno słodkiego dodatku. Syropem klonowym możemy polać lody, dodać go do koktajli, tart owocowych czy babeczek. Istnieją też mniej oczywiste zastosowania syropu klonowego, które słodycz syropu łączą z wytrawnością mięs.

To doskonała baza do marynat, zwłaszcza pikantnych, z chili. Syrop klonowy wyciąga z ostrej papryki moc, a pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się tworząc smakowitą, chrupiącą skórkę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanego drobiu. Ciekawym pomysłem jest także natarcie syropem klonowym steków czy pieczeni.

 

1. Udka w syropie klonowym

Fot. Patusoia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Fot. Granita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Mocno orzechowe drożdżowe ślimaki

Fot. TunaCooking na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Syrniki bananowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tofu generała Tso

Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sałatka z dressingiem klonowym

Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pancakes z bekonem i syropem klonowym

Fot. Dorisds na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Przepis na tradycyjny bigos. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4