Spis treści:
- Czym szalotka różni się od zwykłej cebuli?
- Jakie są właściwości szalotki?
- Jak stosować szalotkę?
- Co można zrobić z szalotką? (przepisy)
Choć z wyglądu łatwo pomylić ją ze zwykłą cebulą, to zdecydowanie nią nie jest. Szalotka, inaczej czosnek askaloński, znana także jako cebula szalotka czy cebuloczosnek to gatunek rośliny należący do rodziny amarylkowatych, podrodziny czosnkowych.
Szalotka pochodzi z Bliskiego Wschodu, a do Europy trafiła około XV wieku. Ze względu na łatwość uprawy, staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Dowiedz się, czym różni się od zwykłej cebuli i do jakich potraw najlepiej jej użyć?
Sprawdź także: Co można zrobić z botwinki? Pyszne i oryginalne dania z botwinki
Szalotka – co różni ją od zwykłej cebuli?
Przede wszystkim szalotka jest delikatna i ma łagodniejszy smak. Poza tym każdy bez problemu może wyhodować ją w swoim ogródku. Czosnek askaloński ma kilka odmian, które różnią się od siebie kształtem, smakiem i zabarwieniem. Jakie odmiany szalotki cieszą się popularnością?
- cebula szalotka Toto – drobne cebule o złocistym kolorze i delikatnym posmaku,
- cebula szalotka Red Sum – większe, podłużne cebule, również delikatne i bardzo aromatyczne,
- szalotka bananowa – o wydłużonych zgrubieniach.
Szalotka – właściwości odżywcze i zdrowotne
Szalotka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To bogate źródło witamin: A, B6, C i E, a także fosforu, magnezu, potasu, wapnia, miedzi, żelaza i jodu. Dzięki obfitości w składniki odżywcze ta znana odmiana cebuli korzystnie wpływa na zdrowie człowieka:
- ma działanie przeciwnowotworowe – dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko nowotworów,
- pomaga leczyć przeziębienie i grypę – szalotka to naturalny antybiotyk,
- ma właściwości bakteriobójcze – cebuloczosnek pomaga zwalczać różnego rodzaju bakterie, m.in. Helicobacter pylori,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w krwi,
- rozrzedza krew i zapobiega powstawaniu zakrzepów – zawarte w szalotce flawonoidy pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy,
- wzmacnia odporność – dzięki zawartości dużej ilości witaminy C szalotka pomaga zapobiec infekcjom,
- pomaga w odchudzaniu – pomimo tego, że jest niskokaloryczna, dostarcza organizmowi wiele cennych składników.
Choć szalotka pozytywnie wpływa na nasz organizm, należy wziąć pod uwagę pewne przeciwskazania do jej stosowania. Ze względu na zawartość silnych olejków, osoby mające problemy z wątrobą powinny ograniczyć spożywanie cebuloczosnku, który może wzmóc dolegliwości.
Poza tym szalotka nie jest zalecana osobom z chorobami przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego, ponieważ może powodować podrażnienia błony śluzowej jelit i trudności w oddawaniu moczu.
Szalotka – jak ją stosować?
Szalotka jest uważana za jedną z najpopularniejszych przypraw, cenioną w wielu kuchniach świata. Może być stosowana zarówno na surowo, jak i po uprzednim pieczeniu lub usmażeniu.
Szalotka jest nie tylko idealnym dodatkiem do sałatek, zup czy twarożków, ale także sprawdza się świetnie do sosów, zwłaszcza tych na bazie czerwonego wina. Pokrojoną w talarki, można stosować do potraw mięsnych, warzywnych czy makaronowych.
Można ją również marynować, smażyć, suszyć i mrozić. Należy jednak unikać gotowania, ponieważ wtedy szalotka może stracić cenne flawonoidy.
Jak karmelizować szalotkę?
Warto zrobić karmelizowane szalotki. Przepis jest bardzo prosty. Cebulki obieramy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Do karmelizowania dobrze sprawdzą się szalotki bananowe. Delikatnie je solimy i podsmażamy.
Gdy się zarumienią, zmniejszamy ogień, dodajemy rozmaryn lub tymianek. Przykrywamy i dusimy szalotki do miękkości, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy po łyżeczce octu balsamicznego i miodu, doprawiamy jeszcze pieprzem i dusimy przez dwie minuty. Gotowe!
Podajemy na ciepło jako dodatek np. do mięs czy warzywnych burgerów. To proste danie łączy w sobie słodycz cebulek i kwasowość octu balsamicznego.
Prosty przepis na szalotkę marynowaną
Szalotki można marynować w taki sam sposób, jak zwykłą cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze. Co ciekawe, w Indonezji marynowany czosnek askaloński stosowany jest jako przystawka poprawiająca apetyt.
Cebulki obieramy i kroimy w cienkie pierścienie lub półpierścienie, w zależności od rozmiaru. Przekładamy do miski. Na pół kilograma szalotki potrzebujemy 250 ml wody, 70 ml octu stołowego, trzy łyżki cukru oraz pół łyżki soli. Do wrzącej wody dodajemy sól i cukier. Gdy składniki się rozpuszczą, dodajemy ocet i gotujemy przez minutę.
Szalotki zalewamy marynatą i pozostawiamy przez około 30-60 minut. Marynowana szalotka pasuje do wielu dań, podkreślając ich smak i aromat.
Zainspiruj się przepisami Użytkowników, w których jednym ze składników jest pyszna szalotka:
3. Cukinia z szalotkami w zalewie octowej
Zobacz przepisCukinia z szalotkami w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pstrąg pieczony w szalotkach
Zobacz przepisPstrąg pieczony w szalotkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ryż z szalotką i pesto bazyliowo-selerowym
Zobacz przepisRyż z szalotką i pesto bazyliowo-selerowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Risotto z łososiem, fenkułem, szalotką i pieczarkami
Zobacz przepisRisotto z łososiem, fenkułem, szalotką i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sos paprykowy z szalotką
Zobacz przepisSos paprykowy z szalotką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Ciasto "styropian". Internet oszalał na punkcie serników bez sera »
Ustalono, ile kroków dziennie robić, żeby chudnąć. Mniej niż myślisz »
Ogórki małosolne - przepis babci. Ile soli powinniśmy do nich dodać? »