Ewa_Gotuje

Co można zrobić z botwinki? Pyszne i oryginalne dania z botwinki

Botwinka to w teorii bardzo znana roślina, ale nadal stosunkowo rzadko wykorzystywana w kuchni. Tymczasem jest to prawdziwy skarb natury, który można przygotować na wiele sposobów. Wykorzystaj liście i łodygi botwinki i zaskocz podniebienia domowników oraz gości.

Jakie właściwości ma botwinka? Działa nie tylko na anemię, ale też odchudza | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Na straganach i w warzywniakach botwinka kusi nas pięknym różowo-zielonym kolorem. Wiele osób chętnie by ją kupiło, ale nie do końca zdają sobie sprawę, co mogą z niej przygotować. Tymczasem jest to bardzo uniwersalne warzywo, które dodatkowo zaskakuje wyjątkowym smakiem i bogactwem składników odżywczych. Sprawdź więcej szczegółów na temat tego przysmaku i zainspiruj się łatwymi w realizacji przepisami z botwinką w roli głównej

Sprawdź także: Która fasolka jest zdrowsza - żółta czy zielona? Dla cukrzyków kolor nie ma znaczenia, w sezonie powinni jeść regularnie

Czym jest botwinka?

Botwinka to po prostu nic innego jak młode buraki ćwikłowe. Roślinę tę możemy spożywać w całości, także na surowo. Chodzi zatem nie tylko o liście, ale również o część korzeniową i oczywiście łodygi. Zresztą fakt ten nie dziwi - właściwie każdy młode warzywo może być jedzone w pełni.  

Kiedy jest sezon na botwinkę?

Sezon na botwinkę w Polsce rozpoczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia. Trzeba pamiętać, że szczyt sezonu przypada na maj oraz czerwiec. Warzywo to dostaniemy jednak również w lipcu oraz w sierpniu. Botwinka doskonale smakuje przez cały sezon, ale jeżeli zależy ci na jej największym aromacie, to rób zakupy przede wszystkim wiosną. Wtedy też botwinka jest najdelikatniejsza w smaku i nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy na przykład przez chwilę podsmażyć ją na patelni, by uzyskać nie tylko zdrową, ale również przepyszną przekąskę. Z powodzeniem można dodać ją też surową do sałatki czy surówki. 

Jak smakuje botwinka?

Wiele osób porównuje jej smak do tradycyjnych buraków. Trzeba jednak pamiętać, że smak ten jest nieco inny niż ten klasyczny, który znamy na przykład z wigilijnego barszczu czerwonego. Botwinka jest nieco lżejsza, bardziej wiosenna i delikatna. Zajadając się nią, od razu można poczuć ten orzeźwiający aromat tak charakterystyczny dla młodych warzyw. 

Botwinka - wartości odżywcze

Wiemy już, jak pyszna i aromatyczna jest botwinka. Wartości odżywcze to kwestia, na której także warto się skupić. Jakie właściwości ma botwinka? Roślina ta zawiera bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego. To właśnie ten składnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit, zapewnia uczucie sytości oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego też warto stawiać na botwinkę, będąc na diecie redukcyjnej. Warzywo to może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 

Warto również wspomnieć, że botwinka zawiera dużo witaminy K, niezmiernie istotnej w procesie krzepnięcia krwi. Witamina ta jest również niezbędna dla zdrowia kości - pomaga w utrzymaniu ich siły i zapobiega osteoporozie. 

Kolejny ważny składnik botwinki? To oczywiście witamina C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i pełni funkcje antyoksydacyjne. Witamina C jest również niezmiernie ważna w procesie produkcji kolagenu, który wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, stawów i tkanki łącznej. Nie sposób nie wspomnieć, że botwinka to także dobre źródło żelaza, które jest niezbędnym składnikiem produkcji czerwonych krwinek oraz transportu tlenu w organizmie. Botwina to skarbnica potasu, który jest niezmiernie istotny dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi. 

W botwince nie brakuje również innych składników odżywczych takich jak mangan, miedź, wapń, magnez, czy witaminy z grupy B. Warto spożywać przede wszystkim surową botwinkę, która zachowuje najwięcej witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z obróbki termicznej. Trudno przecież wyobrazić sobie sezon letni bez pysznej zupy botwinkowej.

Jakie właściwości ma botwinka?

Kto powinien jeść botwinkę? Oczywiście osoby, którym zależy na komponowaniu pysznych i zbilansowanych posiłków w celu utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Botwinka świetnie podnosi odporność, nie tylko dzięki zawartości witaminy C, ale również cynku i selenu. Chroni także przed chorobami o podłożu zapalnym. Działa ochronnie na organizm i przeciwdziała takim chorobom jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca typu drugiego.

Odpowiedź na pytanie, kto powinien jeść botwinkę, to także: osoby borykające się z anemią oraz niedokrwistością. Zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i witaminy B6. Takie zestawienie w dużych ilościach przyspiesza procesy krwiotwórcze. Zawarte w tym warzywie karotenoidy oraz luteina poprawiają komfort widzenia, a połączenie między innymi wapnia i magnezu to dowód na to, że regularne spożywanie tej rośliny wzmacnia kości. Inne zalety? Wspieranie układu nerwowego, poprawa trawienia. Botwinka rekomendowana jest również kobietom w ciąży ze względu na spore ilości kwasu foliowego.  

Dania z botwinki - najlepsze przepisy

Jakie dania z botwinki warto przygotować? Opcji jest mnóstwo. Poniżej znajdziesz sprawdzone i wręcz kultowe przepisy z botwinką w roli głównej: 

Sałatka z botwinką i ziemniakami 

Składniki

  • buraki czerwone
  • ziemniaki
  • cebula czerwona
  • koperek
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz 

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój botwinkę na kawałki, a ugotowane ziemniaki na kostkę. 
  2. Dodaj posiekaną cebulę, koperek i szczypiorek. 
  3. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą, solą i pieprzem. 
  4. Skrop sałatkę sosem. 
  5. Odstaw na 15-20 minut. 
  6. Posyp dodatkowymi ziołami i podawaj. 

Pesto z botwinki z pestkami dyni 

Składniki

  • 2 duże pęczki botwinki (same liście)
  • 1/4 szklanki prażonych pestek dyni
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

     

    Wykonanie: 

    1. Umyj i wysusz liście botwinki. Odetnij łodygi i zachowaj je na później. 
    2. W mikserze umieść liście botwinki, dodaj pestki dyni, starty parmezan, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Włącz blender i stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając, aż powstanie gładka i kremowa masa. 
    3. Spróbuj i dopraw pesto solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne. 

    Gotowe pesto z botwinki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni. 

    Szakszuka z botwinką 

    Składniki

    • 2 duże pomidory
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek botwinki (same liście)
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i pieprz do smaku
    • Opcjonalnie: papryczka chili, świeży koperek

     

    Wykonanie: 

    1. Pokrój pomidory, cebulę i czosnek na drobne kawałki. 
    2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut aż zmiękną. 
    3. Dodaj pokrojone pomidory i smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. 
    4. Odetnij łodygi z botwinki i dodaj same liście do rondla. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. 
    5. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj również pokrojoną papryczkę chili. 
    6. Gotuj szakszukę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż botwinka zmięknie. 
    7. Na koniec, wbij jajka do rondla, zachowując odstępy między nimi. Możesz delikatnie rozbić żółtka, aby równomiernie rozprowadziły się w potrawie.  
    8. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż białka jajek zetną się, a żółtka pozostaną lekko płynne.  
    9. Gotową szakszukę przełóż na talerze i posyp świeżą zieleniną.  

    1. Botwinka

     Botwinka Zobacz przepis

    Botwinka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Kokosowa botwinka

     Kokosowa botwinka Zobacz przepis

    Botwinka z mleczkiem kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Risotto z botwinką

     Risotto z botwinką Zobacz przepis

    Risotto z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Chłodnik z botwinki

     Chłodnik z botwinki Zobacz przepis

    Chłodnik z botwinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Risotto z botwinką

     Risotto z botwinką Zobacz przepis

    Risotto z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Sałatka z botwinki

     Sałatka z botwinki Zobacz przepis

    Sałatka z botwinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Pęczotto z botwinką i rabarbarem

     Pęczotto z botwinką i rabarbarem Zobacz przepis

    Pęczotto z botwinką i rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Botwinka na zimę w słoikach

     Botwinka na zimę w słoikach Zobacz przepis

    Botwinka na zimę w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Pierogi z botwinką i twarogiem

     Pierogi z botwinką i twarogiem Zobacz przepis

    Pierogi z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych

     Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych Zobacz przepis

    Sałatka z botwinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Kotleciki indycze z młodą botwinką

     Kotleciki indycze z młodą botwinką Zobacz przepis

    Kotlety indycze z młodą botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Omlet z botwinką

     Omlet z botwinką Zobacz przepis

    Omlet z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Burgery z botwinką

     Burgery z botwinką Zobacz przepis

    Burgery z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


    Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

    Zobacz także:

    Nigdy nie łącz z bobem. Wzdęcia i gazy to początek problemów »

    Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu »

    Kultowe danie w letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

    Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

    Odsłon: 49

    30 min
    5

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    0
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0