Spis treści:
- Czym jest botwinka?
- Kiedy jest sezon na botwinkę?
- Jak smakuje botwinka?
- Botwinka - wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma botwinka?
- Dania z botwinki - najlepsze przepisy
Na straganach i w warzywniakach botwinka kusi nas pięknym różowo-zielonym kolorem. Wiele osób chętnie by ją kupiło, ale nie do końca zdają sobie sprawę, co mogą z niej przygotować. Tymczasem jest to bardzo uniwersalne warzywo, które dodatkowo zaskakuje wyjątkowym smakiem i bogactwem składników odżywczych. Sprawdź więcej szczegółów na temat tego przysmaku i zainspiruj się łatwymi w realizacji przepisami z botwinką w roli głównej.
Czym jest botwinka?
Botwinka to po prostu nic innego jak młode buraki ćwikłowe. Roślinę tę możemy spożywać w całości, także na surowo. Chodzi zatem nie tylko o liście, ale również o część korzeniową i oczywiście łodygi. Zresztą fakt ten nie dziwi - właściwie każdy młode warzywo może być jedzone w pełni.
Kiedy jest sezon na botwinkę?
Sezon na botwinkę w Polsce rozpoczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia. Trzeba pamiętać, że szczyt sezonu przypada na maj oraz czerwiec. Warzywo to dostaniemy jednak również w lipcu oraz w sierpniu. Botwinka doskonale smakuje przez cały sezon, ale jeżeli zależy ci na jej największym aromacie, to rób zakupy przede wszystkim wiosną. Wtedy też botwinka jest najdelikatniejsza w smaku i nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy na przykład przez chwilę podsmażyć ją na patelni, by uzyskać nie tylko zdrową, ale również przepyszną przekąskę. Z powodzeniem można dodać ją też surową do sałatki czy surówki.
Jak smakuje botwinka?
Wiele osób porównuje jej smak do tradycyjnych buraków. Trzeba jednak pamiętać, że smak ten jest nieco inny niż ten klasyczny, który znamy na przykład z wigilijnego barszczu czerwonego. Botwinka jest nieco lżejsza, bardziej wiosenna i delikatna. Zajadając się nią, od razu można poczuć ten orzeźwiający aromat tak charakterystyczny dla młodych warzyw.
Botwinka - wartości odżywcze
Wiemy już, jak pyszna i aromatyczna jest botwinka. Wartości odżywcze to kwestia, na której także warto się skupić. Jakie właściwości ma botwinka? Roślina ta zawiera bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego. To właśnie ten składnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit, zapewnia uczucie sytości oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dlatego też warto stawiać na botwinkę, będąc na diecie redukcyjnej. Warzywo to może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Warto również wspomnieć, że botwinka zawiera dużo witaminy K, niezmiernie istotnej w procesie krzepnięcia krwi. Witamina ta jest również niezbędna dla zdrowia kości - pomaga w utrzymaniu ich siły i zapobiega osteoporozie.
Kolejny ważny składnik botwinki? To oczywiście witamina C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i pełni funkcje antyoksydacyjne. Witamina C jest również niezmiernie ważna w procesie produkcji kolagenu, który wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, stawów i tkanki łącznej. Nie sposób nie wspomnieć, że botwinka to także dobre źródło żelaza, które jest niezbędnym składnikiem produkcji czerwonych krwinek oraz transportu tlenu w organizmie. Botwina to skarbnica potasu, który jest niezmiernie istotny dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi.
W botwince nie brakuje również innych składników odżywczych takich jak mangan, miedź, wapń, magnez, czy witaminy z grupy B. Warto spożywać przede wszystkim surową botwinkę, która zachowuje najwięcej witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z obróbki termicznej. Trudno przecież wyobrazić sobie sezon letni bez pysznej zupy botwinkowej.
Jakie właściwości ma botwinka?
Kto powinien jeść botwinkę? Oczywiście osoby, którym zależy na komponowaniu pysznych i zbilansowanych posiłków w celu utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Botwinka świetnie podnosi odporność, nie tylko dzięki zawartości witaminy C, ale również cynku i selenu. Chroni także przed chorobami o podłożu zapalnym. Działa ochronnie na organizm i przeciwdziała takim chorobom jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca typu drugiego.
Odpowiedź na pytanie, kto powinien jeść botwinkę, to także: osoby borykające się z anemią oraz niedokrwistością. Zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i witaminy B6. Takie zestawienie w dużych ilościach przyspiesza procesy krwiotwórcze. Zawarte w tym warzywie karotenoidy oraz luteina poprawiają komfort widzenia, a połączenie między innymi wapnia i magnezu to dowód na to, że regularne spożywanie tej rośliny wzmacnia kości. Inne zalety? Wspieranie układu nerwowego, poprawa trawienia. Botwinka rekomendowana jest również kobietom w ciąży ze względu na spore ilości kwasu foliowego.
Dania z botwinki - najlepsze przepisy
Jakie dania z botwinki warto przygotować? Opcji jest mnóstwo. Poniżej znajdziesz sprawdzone i wręcz kultowe przepisy z botwinką w roli głównej:
Sałatka z botwinką i ziemniakami
Składniki
- buraki czerwone
- ziemniaki
- cebula czerwona
- koperek
- szczypiorek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Pokrój botwinkę na kawałki, a ugotowane ziemniaki na kostkę.
- Dodaj posiekaną cebulę, koperek i szczypiorek.
- Wymieszaj sok z cytryny z oliwą, solą i pieprzem.
- Skrop sałatkę sosem.
- Odstaw na 15-20 minut.
- Posyp dodatkowymi ziołami i podawaj.
Pesto z botwinki z pestkami dyni
Składniki
- 2 duże pęczki botwinki (same liście)
- 1/4 szklanki prażonych pestek dyni
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Umyj i wysusz liście botwinki. Odetnij łodygi i zachowaj je na później.
- W mikserze umieść liście botwinki, dodaj pestki dyni, starty parmezan, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Włącz blender i stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając, aż powstanie gładka i kremowa masa.
- Spróbuj i dopraw pesto solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
Gotowe pesto z botwinki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni.
Szakszuka z botwinką
Składniki
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwinki (same liście)
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: papryczka chili, świeży koperek
Wykonanie:
- Pokrój pomidory, cebulę i czosnek na drobne kawałki.
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut aż zmiękną.
- Dodaj pokrojone pomidory i smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Odetnij łodygi z botwinki i dodaj same liście do rondla. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
- Dopraw solą i pieprzem, a jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj również pokrojoną papryczkę chili.
- Gotuj szakszukę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż botwinka zmięknie.
- Na koniec, wbij jajka do rondla, zachowując odstępy między nimi. Możesz delikatnie rozbić żółtka, aby równomiernie rozprowadziły się w potrawie.
- Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż białka jajek zetną się, a żółtka pozostaną lekko płynne.
- Gotową szakszukę przełóż na talerze i posyp świeżą zieleniną.
2. Kokosowa botwinka
Zobacz przepisBotwinka z mleczkiem kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pęczotto z botwinką i rabarbarem
Zobacz przepisPęczotto z botwinką i rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Botwinka na zimę w słoikach
Zobacz przepisBotwinka na zimę w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pierogi z botwinką i twarogiem
Zobacz przepisPierogi z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych
Zobacz przepisSałatka z botwinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotleciki indycze z młodą botwinką
Zobacz przepisKotlety indycze z młodą botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Nigdy nie łącz z bobem. Wzdęcia i gazy to początek problemów »
Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu »
Kultowe danie w letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami »