Wyniki wyszukiwania dla staropolski na prawdziwki marynowane
Artykuły staropolski na prawdziwki marynowane
Wszystkie
Pal Karlsen, miłośnik grzybów z Norwegii, zabiera nas w fascynującą podróż w głąb borowikowego świata.
Jesień to zdecydowanie sezon na grzybobranie. Jeśli wrócisz z niego z koszem pełnym borowików, warto od razu wykorzystać je do przyrządzenia pyszny...
Jeśli jesteście zapalonymi grzybiarzami, tak jak autor książki Pal Karlsen, koniecznie w waszej biblioteczce musi znaleźć się "Biografia prawdziwka".
Grzybki marynowane, tuż obok warzyw, dżemów, konfitur i powideł, to niewątpliwie jedne z ulubionych przetworów Polaków. Są one nie tylko proste w p...
Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie t...
Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odna...
Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Z...
Marynowane grzybki to nie lada przekąska na co dzień i od święta. Gotowe produkty tego typu ze sklepów nie smakują tak dobrze, jak te domowe. Spraw...
Listopadowe Święto Niepodległości to świetny czas na przygotowanie jednej z najbardziej polskich potraw, czyli bigosu. Niech jego aromat rozniesie...
Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upiec...
Chrzan to – zaraz po ćwikle – jeden z najpopularniejszych dodatków do wielkanocnych dań. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie jarzynowej sałatki...
Jajka marynowane należą do grupy przekąsek, które nieczęsto pojawiają się na rodzinnych imprezach. Potrawa ta potrafi jednak zaskoczyć niebanalnym...
Uwielbiamy winogrona za ich słodki smak oraz za wyborne przetwory i wina. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można wykorzystać nie tylko owoce, ale i li...
Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś j...
Jak zrobić pączki lub upiec faworki? Choć wielu wydaje się, że to trudne zadanie, wcale nie musi takie być. Szczególnie, jeśli znajdziesz sprawdzon...
W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować sta...
Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z ni...
Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego...
Hasło cukinia marynowana brzmi dla ciebie co najmniej egzotycznie? Nie wiesz, jak się za nią zabrać i co przygotować? Jeśli uwielbiasz warzywa w za...
Piernik staropolski to jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Najstarsze przepisy, które często można zna...
Poliwka na maślance to nieco zapomniana zupa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kwaskowatych smaków. Choć największą popularnością c...
Owoce jałowca to staropolska przyprawa, którą najchętniej dodawano do dziczyzny. Kiedyś przy zapaleniu płuc stosowano również napar, przygotowany z...