Fot. 123RF/Picsel
Grzyby to niewątpliwie jeden z największych darów lasu. Nie dość, że doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska (np. w zalewie octowej), to jeszcze świetnie komponują się z wieloma potrawami. Grzybki marynowane, świeże, mrożone czy suszone - niezależnie od tego, jakimi aktualnie dysponujesz, z pewnością wyczarujesz z nich coś pysznego.
Marynowanie grzybów nie jest szczególnie pracochłonnym i skomplikowanym procesem. Ogromnym atutem jest fakt, że możesz je ze sobą mieszać i przechowywać w różnych zalewach. Jakie grzyby najlepiej wybrać? Podgrzybki, maślaki, borowiki, kurki, a może koźlarze? Opcji jest tak wiele, że warto kierować się po prostu swoimi kulinarnymi upodobaniami.
Grzybki marynowane to idealna przekąska nie tylko ze względu na niesamowite walory smakowe. Wbrew pozorom zawierają one szereg wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na twój organizm. Grzyby stanowią źródło wielu witamin i mikroelementów, a także obfitują w błonnik i beta-glukagon, który działa przeciwnowotworowo i stymuluje twój układ odpornościowy.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak wygląda marynowanie grzybów?
Przed rozpoczęciem procesu marynowania grzybów upewnij się, że zebrałeś okazy, które nie zagrażają twojemu zdrowiu. Pamiętaj, że w razie potrzeby możesz zasięgnąć bezpłatnej porady w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Zanim umieścisz grzyby w słoikach, musisz je odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest ich dokładne opłukanie pod bieżącą wodą - należy zrobić to kilkakrotnie, ponieważ niektóre gatunki mogą zawierać drobinki piasku pomiędzy blaszkami.
Niektóre grzyby wymagają usunięcia skórki. Należą do nich m.in. maślaki, które charakteryzują się „śluzowatą" powłoką. Warto pozbyć się jej nie tylko ze względu na konsystencję, ale także gorzkawy lub kwaskowaty posmak i ryzyko obciążenia układu trawiennego.
Innym ważnym etapem jest odpowiednie pokrojenie grzybów. Jeśli posiadasz większe okazy, możesz usunąć trzonki - te przydadzą się w innych przepisach, więc nie należy ich wyrzucać. Warto podkreślić, że grzyby wymagają obgotowania w wodzie z dodatkiem cytryny. Proces ten nie tylko zapobiegnie ich ciemnieniu, ale także zmniejszy ryzyko zatrucia.
Po przejściu powyższych kroków oraz ostudzeniu i odsączeniu grzybów możesz zacząć umieszczać je w słoikach. To właśnie na tym etapie należy dodać wcześniej przygotowaną zalewę, a słoiki poddać procesowi pasteryzacji, który odpowiednio zakonserwuje ich zawartość.
Zalewa octowa do grzybów - jak ją przygotować?
Zanim sięgniesz po wyszukane i skomplikowane przepisy na zalewę, wypróbuj najpierw klasycznej wersji, która jest bardzo uniwersalna i zawsze broni się smakiem. Jej przyrządzenie nie zajmie ci dużo czasu - cały proces polega głównie na zagotowaniu wody z octem i przyprawami.
Standardowa zalewa octowa do grzybów składa się z kilku podstawowych produktów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Nie może zabraknąć w niej oczywiście octu oraz takich składników, jak liść laurowy, ziele angielskie, sól, ziarna pieprzu, cukier, gorczyca oraz woda. Niektóre receptury zakładają także użycie rozmarynu, majeranku i cebuli.
Ile zalewy potrzebujesz, aby przygotować idealne grzybki marynowane? Standardowa proporcja to pół litra zalewy na litrowy słoik. Czy zalewa octowa do grzybów to jedyne rozwiązanie? Absolutnie nie! Równie dobrze możesz przygotować marynatę bez octu, która będzie nieco łagodniejsza w smaku.
Czym zastąpić grzyby w occie?
Choć grzyby w occie mają ogromne rzesze fanów, nie każdy przepada za ich smakiem. Przyrządzenie mniej standardowej zalewy doskonale sprawdzi się również w przypadku osób, którym znudziły się tradycyjne grzyby marynowane.
Jeśli chcesz wyczarować smaczną i niebanalną przekąskę, zaufaj swojej wyobraźni i nie bój się eksperymentować. Pamiętaj, że zalewa to nie tylko ocet i przyprawy - nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej marchewkę, fasolkę, paprykę, seler czy kalafior. Jeśli jesteś fanem ostrych potraw, sięgnij po papryczkę chilli.
Należysz do osób, które gustują w wytrawnych smakach? Koniecznie wypróbuj zalewy z dodatkiem czerwonego wina, które świetnie komponuje się z papryką i czerwoną cebulą. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak marynaty, warto dodać do niej odrobinę kwasku cytrynowego. Preferujesz grzybki marynowane na słodko? Wystarczy, że w swoim przepisie użyjesz więcej cukru, niż jest to zalecane.
Tradycyjne grzyby marynowane - czym się charakteryzują?
- Borowiki - uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych i wartościowych pod względem odżywczym grzybów. Są niezwykle aromatyczne, a do tego obłędnie smakują i dobrze prezentują się na stole. Pasuje do nich zarówno octowa, jak i wytrawna zalewa.
- Podgrzybki - są to grzyby należące do rodziny borowikowatych, które nie odstają swoim smakiem i aromatem od poprzedników. Podgrzybki uznawane są za doskonały składnik do sałatek, zarówno wegetariańskich, jak i tych z dodatkiem mięsa.
- Maślaki - grzyby o „śluzowatej" skórze, która nadaje im gorzkiego lub kwaśnego posmaku. Warto usunąć ją przed marynowaniem, aby uniknąć przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najlepiej wybierać małe okazy i moczyć je w słonej wodzie, która skutecznie rozpuści skórkę.
- Koźlarze - grzyby te dobrze poddają się procesowi marynowania i stanowią wyśmienity dodatek do dań obiadowych. Idealnie smakują w towarzystwie zalewy octowej z dodatkiem cebuli i sprawdzają się jako zagryzka do napojów zawierających alkohol.
- Kurki - gdy zapytasz przypadkowe osoby, jakie są ich ulubione grzybki marynowane, wiele z nich z pewnością wskaże kurki. Zdecydowanie można zaliczyć je do grzybów, które smakiem i aromatem przywołują jesień. Ich obieranie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy absolutnie zachwyca.
Jak przyrządzić grzyby marynowane siostry Anastazji?
Grzyby marynowane siostry Anastazji niewiele różnią się od tych przyrządzanych według tradycyjnego przepisu. Na liście składników można dostrzec jeden dość nietypowy element, a mianowicie niewielki kawałek kory cynamonu.
Pozostałe produkty potrzebne do przyrządzenia zalewy to sześcioprocentowy ocet, cukier, sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe oraz woda. W przypadku borowików należy dodać również ziarna gorczycy, marchewkę oraz cebulę. Zmienia się także stężenie octu z sześciu na dziesięć procent.
Grzyby marynowane - przepisy nie tylko dla zaawansowanych
Nabrałeś ochoty na smaczne i aromatyczne grzyby marynowane? Przepisy na tę przekąskę w kilku wersjach znajdziesz w naszym serwisie. Prawdziwki, opieńki, a nawet grzyby z ziemniaczanym dipem - wszystkie przepisy skonstruowane są w taki sposób, że poradzą sobie z nimi nawet najmniej doświadczeni kucharze.
1. Grzyby marynowane w occie jabłkowym
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby w occie
Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane
Fot. Arabelka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane: prawdziwki
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane
Fot. Madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby marynowane: boczniaki