Spis treści:
- Jakie grzyby nadają się do marynowania?
- Jak marynować grzyby krok po kroku?
- Czy grzyby mają wartości odżywcze?
- Marynowane grzyby - przeciwwskazania
- Do jakich dań używać grzybów marynowanych?
Domowe przetwory smakują wyjątkowo na tle tych sklepowych. Szczególnie grzybki marynowane, które są idealną przekąską albo dodatkiem, np. do sałatek. To tradycyjny przysmak na polskich stołach, który łączy pokolenia. Tym bardziej warto go przygotować w zaciszu własnej kuchni.
Sprawdź także: Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku
Jakie grzyby nadają się do marynowania?
Mówi się, że można marynować wszystkie rodzaje grzybów, oczywiście tych jadalnych. My szczególnie rekomendujemy twarde gatunki, takie jak borowiki czy podgrzybki. Sprawdzą się także kurki, gąski, koźlarze czy rydze. Niektórzy marynują nawet pieczarki czy opieńki. Wszystkie wyżej wymienione grzyby będą w wersji marynowanej smakować najlepiej. Zachowają też formę - pozostaną twarde i będą efektownie się prezentować. Wybierając grzyby do spożycia, należy szukać tych nierobaczywych, raczej małych i oczywiście niezwiotczałych.
Jakie grzyby nadają się do marynowania? Sporo osób decyduje się na marynowanie maślaków. Nic dziwnego - smakują po prostu wybornie, choć ich minusem na pewno jest to, że mogą się rozpadać. Nie za bardzo nadają się do suszenia, dlatego, jeżeli już chcemy je przerobić, warto włożyć je po prostu do słoików i zalać zalewą z octem.
Jak przygotować grzyby przed marynowaniem?
Wiele osób chcących rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem tego typu przekąsek zastanawia się, jak przygotować grzyby przed marynowaniem. Oczywiście należy je przebrać, oczyścić z wszelkich zabrudzeń (a tych może być sporo), opłukać, przyciąć trzony i obgotować, najlepiej od pięciu do dwudziestu minut.
W wodzie do gotowania grzybów powinny znaleźć się sól i ocet (ewentualnie trochę kwasku cytrynowego). Teraz pozostaje już tylko umieścić grzybki w słoiku i zalać ostudzoną zalewą. To wszystko. Prawda, że nie kosztuje to wcale wiele czasu i poświęcenia? Warto zatrzymać świeżość darów leśnych w słoiczkach.
Jak marynować grzyby krok po kroku?
Zobacz, jak zamarynować grzyby. Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne produkty:
Składniki
- ok. 2 kg grzybów (maślaków, borowików, rydzów, pieczarek, koźlaków, boczniaków itd.),
- duża biała cebula,
- zioła (liście laurowe, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie),
- sól i pieprz w ziarnach,
- ok. 20 g cukru,
- 4 szklanki wody,
- szklanka octu 10%.
Na początek grzyby bardzo dokładnie oczyść nożykiem, a potem umyj pod zimnym strumieniem wody. Przyda się do tego duże sito. Większe grzyby pokrój na kawałki. Tak samo cebulę - obierz ją i pokrój w plastry. Zalewę przygotuj z wody, octu, przypraw i cukru. Wlej ją do dużego garnka. Całość podgrzewaj chwilę. Dodaj cukier oraz zioła.
Obgotuj grzyby. W tym celu przygotuj duży garnek i do wrzącej wody wrzuć cebulę oraz grzyby. Gotuj całość przez ok. pięć minut. Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz i osusz. Grzyby i cebulę dokładnie odcedź i poukładaj równo w słoiczkach. Całość dalej gorącą zalewą. Od razu zakręć słoiki i obróć je do góry dnem. Poczekaj, aż ostygną. Wówczas odwróć je ponownie i umieść w miejscu przeznaczonym do przechowywania.
Czy grzyby mają wartości odżywcze?
Często pojawia się opinia, że nie istnieją właściwie racjonalne powody, oprócz smaku oczywiście, aby spożywać grzyby. Jak to w końcu jest - czy grzyby mają wartości odżywcze? Oczywiście, że tak! Można nawet śmiało powiedzieć, że są bardzo zdrowe.
Głównym pierwiastkiem, który pojawia się w grzybach, jest potas. Ten wpływa bardzo pozytywnie na nasz organizm. Poprawia koncentrację oraz ciśnienie krwi. W grzybach nie brakuje także wapnia, żelaza, fosforu, jodu, selenu czy soli magnezu. Warto wspomnieć również o witaminach z grupy B (głównie witaminie B1, B2 oraz B3). Najwięcej witaminy B1 znajduje się w kurkach. Podgrzybki oraz borowiki wyróżniają się sporą zawartością witaminy D2.
Czy grzyby są ciężkostrawne? Jeżeli będziemy je zjadać w rozsądnych ilościach, to raczej nam nie zaszkodzą - wręcz przeciwnie. Znajduje się w nich sporo błonnika pokarmowego, który reguluje metabolizm, zapobiegając m.in. zaparciom. Niektórym grzyby mogą jednak szkodzić. Warto zatem po spożyciu ich niewielkiej ilości obserwować organizm. Szczególnie powinny uważać osoby borykające się z chorobami nerek czy wątroby.
Marynowane grzyby - przeciwwskazania
Szukasz odpowiedniej przekąski na imprezę albo po prostu na wieczór do filmu? Idealne okażą się z pewnością marynowane grzyby. Przeciwwskazania do ich spożycia jednak występują - zwróć na nie uwagę. Wspomnieliśmy już o chorobach wątroby czy nerek.
Marynowanych grzybków powinny unikać także osoby z wrzodami żołądka, anemią czy nadkwasotą. Nie zaleca się podawać ich również dzieciom (trzeba też przyznać, że najmłodsi rzadko lubią tego typu przekąski). Na grzybki marynowane powinny uważać też kobiety w ciąży. Warto skonsultować możliwość ich spożywania z lekarzem, który prowadzi ciążę.
Do jakich dań używać grzybów marynowanych?
Jak jeść tego typu przysmaki? Tutaj tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Grzybki marynowane bardzo często podaje się do pasztetów czy pieczonych mięs. Świetnie pasują do tego typu dań, podkręcając ich smak oraz aromat. Grzybki marynowane można położyć po prostu na kanapkę albo położyć je obok wędlin czy mięs na talerzu, np. podczas przyjęcia z przyjaciółmi. Oczywiście grzybki ze słoiczka świetnie służą jako "zagrycha" do mocniejszych trunków alkoholowych.
Warto użyć też tego dodatku do sałatek, np. jarzynowych czy np. z zupek chińskich. Grzybki marynowane dodawane są również do kotletów, czy zup. Polecamy też jeść grzybki marynowane same, bez niczego. Nie potrzebują towarzystwa - solo również smakują po prostu idealnie.
Grzybki marynowane - najlepsze przepisy
Powyżej znajdziesz podstawową instrukcję, jak przygotować grzybki marynowane. Pamiętaj, że możesz również sięgnąć po bardziej „wymyślne” receptury. Znajdziesz ich sporo w serwisie kulinarnym smaker.pl. Wystarczy, że wpiszesz na portalu kulinarnym w wyszukiwarkę hasło „grzyby marynowane”. Podrzucamy kilka pysznych przepisów, które na pewno zachwycą wszystkich:
1. Grzyby marynowane po chorwacku
Zobacz przepisGrzyby marynowane po chorwacku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Grzyby marynowane z papryką
Zobacz przepisGrzyby marynowane z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Marynowane opieńki i inne grzyby leśne
Zobacz przepisMarynowane opieńki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Grzyby marynowane w occie jabłkowym
Zobacz przepisGrzyby marynowane w occie jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Marynowane grzyby z ziemniaczanym dipem
Zobacz przepisMarynowane grzyby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Marynowane prawdziwki
Zobacz przepisMarynowane prawdziwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Niebieski fenomen lasów. Piaskowiec modrzak »
Nietypowy objaw zatrucia grzybami. Pojawia się 14 dni po zjedzeniu »
Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »