Spis treści:
- Pierś z kurczaka – na co zwracać uwagę przy kupowaniu?
- Jakie właściwości ma mięso z piersi kurczaka?
- Jakie potrawy można zrobić z piersi kurczaka – przepisy
Przyrządzenie piersi z kurczaka jest proste, szybkie i bezproblematyczne. Tak naprawdę wystarczy pokroić mięso i usmażyć je na patelni z ulubionymi przyprawami. Warto jednak pokusić się o przyrządzenie kurczaka w bardziej wyrafinowany sposób. Wcale jednak nie oznacza, że skomplikowany. Oto proste przepisy na pierś z kurczaka.
Pierś z kurczaka – na co zwracać uwagę przy kupowaniu?
Na co zwracać uwagę przy kupowaniu piersi z kurczaka? Przede wszystkim należy zacząć od zerknięcia na datę ważności oraz opakowanie, powinno być szczelnie zamknięte i nieuszkodzone. W przeciwnym razie mięso może okazać się nieświeże, więc koniecznie miej to na uwadze. W przypadku zakupów kurczaka na stoisku mięsnym zwróć przede wszystkim uwagę na kolor. Ten powinien być jasnoróżowy, a samo mięso pozbawione ciemnych plam oraz przebarwień. Najlepiej, aby było jędrne, ale absolutnie nielepkie ani zbyt miękkie. Jeśli masz możliwość, wybieraj piersi z kurczaka pochodzące od zaufanych hodowców. W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy dostęp do ekologicznych ferm i lokalnych miejsc, które mogą okazać się gwarantem lepszej jakości i świeżości. Oczywiście nie ma na to reguły, więc warto zachować zawsze zdrowy rozsądek.
Jakie właściwości ma mięso z piersi kurczaka?
Mięso z kurczaka jest bogate w wysokowartościowe białko, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu oraz kalorii. To bardzo dobry produkt spożywczy dla osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub jej zredukowaniu. Proteiny w diecie są niezbędne dla wzrostu, regeneracji tkanek oraz budowy mięśni. Sprawdzi się między innymi u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia, na przykład regularnie uprawiających sporty.
Mięso z kurczaka zawiera również wiele istotnych składników odżywczych, między innymi witamin z grupy B oraz minerałów, w tym fosforu, potasu oraz selenu. Piersi z kurczaka mają również niską zawartość tłuszczu nasyconego, który może być szkodliwy dla serca. Zamiast tego dostarczają zdrowych tłuszczów.
Jakie potrawy można zrobić z piersi kurczaka – przepisy
Zatem, jakie potrawy można zrobić z piersi kurczaka? Przepisy, które zaprezentowaliśmy poniżej, to prawdziwe hity! Dzięki nim uzyskasz wykwintne, zdrowe i naprawdę przepyszne dania. Domownicy i twoi goście będą zachwyceni.
Kremowe spaghetti z kurkami i piersią z kurczaka
Kiedy rozpocznie się sezon na kurki, koniecznie zadbaj o to, żeby przygotować to danie. Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie z dodatkiem kurek to potrawa, która zasmakuje całej rodzinie. Kremowy sos doskonale będzie komponować się z makaronem spaghetti.
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 200 g kurtek oczyszczonych i pokrojonych na plastry
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Wykonanie:
- Ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i odstaw na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojone piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż będą złociste i dobrze ugotowane. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- Na tej samej usmaż cebulę i czosnek. Powinny być lekko zeszklone. Dodaj kurki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj mąkę i mieszaj. Stopniowo dolewaj bulion drobiowy, mieszając ciągle, aż powstanie gładki sos.
- Wlej śmietankę kremówkę do sosu z kurkami i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity.
- Dodaj smażone piersi kurczaka do sosu i wymieszaj. Podgrzewaj przez kilka minut.
- Na talerzu ułóż porcję spaghetti i polej kremowym sosem. Posyp świeżymi ziołami.
Kurczak w ziołach – prosty i pyszny obiad
Pierś z kurczaka doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami. W tym przepisie wykorzystano oregano, tymianek i rozmaryn. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości oliwę z oliwek, która doskonale podkreśli smak mięsa. Cytrynowa skóra nada daniu świeżości i lekkości.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka świeżo posiekanych ziół (np. rozmaryn, tymianek, oregano)
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przygotuj marynatę mieszając oliwę z oliwek, posiekane zioła, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz w misce.
- Piersi z kurczaka umyj i osusz. Następnie obtocz je w marynacie w misce. Pozostaw na 15-30 minut, aby kurczak nabrał smaku.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj piersi z kurczaka i smaż z obu stron, aż staną się złociste. Upewnij się, że mięso jest odpowiednio przypieczone.
- Gdy kurczak jest gotowy, zdejmij go z patelni i odłóż na talerz. Możesz podać kurczaka w ziołach jako główne danie, np. z sałatką lub ulubionymi dodatkami.
Kurczak w sosie pomidorowym – prosty przepis
Jeżeli lubisz włoskie klimaty na swoim talerzu, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis. Kurczak z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego to doskonały pomysł na obiad, kiedy brakuje ci czasu na gotowanie.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Do wykonania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zeszklone.
- Dodaj piersi z kurczaka do garnka i obsmaż z obu stron, aż lekko się zezłocą.
- Dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, suszone oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie dobrze ugotowany i soczysty, a sos pomidorowy zgęstnieje.
- Przed podaniem posyp danie świeżymi ziołami, takimi jak posiekana natka pietruszki.
Sprawdź, jakie dania z kurczakiem w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
2. Pierś z kurczaka z owocami
Zobacz przepisPierś z kurczaka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pierś z kurczaka w papilotach
Zobacz przepisPierś z kurczaka w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Aromatyczna pierś z kurczaka
Zobacz przepisAromatyczna pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekana pierś z kurczaka
Zobacz przepisZapiekana pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pierś z kurczaka z karczochami
Zobacz przepisPierś z kurczaka z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej
Zobacz przepisPierś z kurczaka w marynacie jogurtowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym
Zobacz przepisPierś z kurczaka w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Zobacz przepisPierś z kurczaka w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem
Zobacz przepisPierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Opracowanie własne
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »