Ciasta na Boże Narodzenie

Opinie na temat serów w diecie są podzielone. Z jednej strony docenia się je za sporą ilość białka, wapnia, czy fosforu, w opozycji są głosy dotyczące ich wysokiej kaloryczności oraz sporej zawartości tłuszczu, w przypadku niektórych rodzajów. Dziś przyjrzymy się bliżej serowi halloumi, sprawdzimy jak wpływa na zdrowie oraz co można wyczarować z niego w kuchni.

Dlaczego warto jeść ser halloumi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Halloumi pochodzi z Cypru, jednak znany jest również miłośnikom kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie przygotowywany jest z mleka owczego, jednak na rynku znajdziemy również produkty na bazie mleka krowiego. Należy do serów tłustych, jednak odpowiednio wkomponowany w posiłek może być niezwykle zdrowym elementem w diecie. W szczególności warto sięgnąć po niego latem, kiedy trwa sezon grillowy. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości, wartości odżywcze oraz jak wykorzystać ser halloumi w kuchni. 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy twaróg? Z takiego mleka wychodzi najlepszy, pomaga schudnąć i wzmocnić kości

Co to jest ser halloumi?

Halloumi to cypryjski ser, który jest popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjnie powinien produkowany być z mleka owczego, bywa jednak wytwarzany jest również z mleka krowiego, koziego lub mieszanki mleka krowiego i owczego. To półtwardy ser, koloru białego, ma charakterystyczny słony smak, najczęściej podawany jest w formie dosyć grubych plastrów. Ser ten został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), dzięki czemu oryginalny halloumi to ten wytwarzany jedynie na Cyprze, według tradycyjnego przepisu.

Jakie wartości odżywcze ma ser halloumi?

Ser halloumi jest źródłem witaminy A, tych z grupy B, D, E oraz K, a także minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas czy magnez. Halloumi jest również dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, stanowi element budulcowy wszystkich tkanek organizmu, a także wpływa na uczucie sytości po posiłku. Pomimo tego, że halloumi kryje w sobie sporo cennych wartości odżywczych, należy jeść go z umiarem, w szczególności dotyczy to osób na diecie odchudzającej. W 100 g znajduje się ok. 322 kcal. 

Jakie właściwości ma ser halloumi?

Wapń, fosfor wraz z witaminą D, które znajdują się w serze halloumi, doskonale wpływają na wzmocnienie kości i zębów. Warto włączyć go do diety po 50. roku życia, ponieważ pomoże chronić organizm przed osteoporozą. Co więcej, ser halloumi jest odpowiedni do spożywania dla kobiet w ciąży, spora zawartość składników odżywczych korzystnie wpłynie na zdrowie mamy oraz rozwijającego się dziecka.

Obecność witamin z grupy B korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Natomiast witamina K oraz potas i magnez pomagają zadbać o układ sercowo-naczyniowy, pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wspomagają prawidłową pracę serca. Ponadto witamina A wpływa korzystnie na narząd wzroku, pomaga chronić go przed chorobami. Witamina E znana jest ze swoich właściwościach antyoksydacyjnych, co więcej, wspiera urodę, pomaga zadbać o kondycję skóry oraz mocne włosy i paznokcie. 

Jak jeść ser halloumi?

Zastanawiasz się, jak przygotować ser halloumi? Oczywiście może być spożywany na zimno, na przykład podany na kromce świeżego pieczywa lub pokrojony w kostkę i wrzucony do sałatki. Jednak najsmaczniejszy jest w wersji grillowanej lub podsmażonej na patelni. Doskonale komponuje się z letnimi sałatkami. Wyłóż mix ulubionych sałat, dodaj świeżego pomidora malinowego, plasterki ogórka, kawałki papryki, oliwki oraz dobrej jakości oliwę z oliwek. Równie dobrze będzie współgrał z owocami, możesz zaserwować go na świeżym szpinaku, w towarzystwie truskawek, arbuza, świeżej mięty, podprażonych orzechów oraz musztardowo-miodowego dressingu. Świetnie sprawdzi się również w przeróżnych zapiekankach, na przykład tych makaronowym lub przygotowany w piekarniku wraz z warzywami takimi jak cukinia, bakłażan czy papryka. 

Ser halloumi to również genialny zamiennik mięsa w burgerze. Podsmaż go na patelni grillowej, a następnie zaserwuj w chrupiącej bułce z dodatkiem sałaty, świeżego pomidora, krążków czerwonej cebuli oraz plasterków ogórka. Świetnie będzie smakować z orzeźwiającym czosnkowo-ziołowym sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem mięty i cytryny. 

Jak wykorzystać ser halloumi w kuchni?

Zastanawiasz się, co zrobić z sera halloumi? Koniecznie zajrzyj do pomysłów naszych użytkowników. 

1. Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i halloumi

 Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i halloumi Zobacz przepis

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nuggetsy z sera halloumi

 Nuggetsy z sera halloumi Zobacz przepis

Nuggetsy z sera halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szaszłyki z serem halloumi

 Szaszłyki z serem halloumi Zobacz przepis

Szaszłyki z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Burgery z grillowanym serem halloumi

 Burgery z grillowanym serem halloumi Zobacz przepis

Burgery z grillowanym serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z figami, awokado i serem halloumi

 Sałatka z figami, awokado i serem halloumi Zobacz przepis

Sałatka z figami, awokado i serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chlebek z serem halloumi

 Chlebek z serem halloumi Zobacz przepis

Chlebek z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kebab iz serem halloumi

 Kebab iz serem halloumi Zobacz przepis

Kebab z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka makaronowa z halloumi

 Sałatka makaronowa z halloumi Zobacz przepis

Sałatka makaronowa z halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki z cukinii z serem halloumi

 Placki z cukinii z serem halloumi Zobacz przepis

Placki z cukinii z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Halloumi jak schabowy

 Halloumi jak schabowy Zobacz przepis

Halloumi jak schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową

 Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową Zobacz przepis

Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Grillowane warzywa z melonem i halloumi

 Grillowane warzywa z melonem i halloumi Zobacz przepis

Grillowane warzywa z melonem i halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.medonet.pl, dietetycy.org.pl, opracowanie własne 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dodatki Świąteczny zakwas buraczany

Zakwas przygotowany na święta, pyszny i zdrowy. Przygotowuję go bardzo często...

Odsłon: 158

15 min
0
15 min
1
Dania główne Gołąbki z grzybami

Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...

Odsłon: 191

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem, placki kasztanowe

W 529. odcinku "Ewa Gotuje" nie będzie w kuchni sama. Do przygotowania pożywnej zupy zaprosi Elę Romanowską, prowadzącą programu "Nasz nowy dom". G...

0
Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

0