Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Bounty.

Ciasto Bounty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 4543

Dodano:

Odsłon: 1456

Już od dawna jestem wielką fanką batonika o nazwie Bounty,ciasto jest naprawdę pyszne i w smaku przypomina właśnie ten batonik :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka L
  • 1 szkl.mąki pszennej+2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Kokosowa:
  • 2 szkl.mleka
  • pół szkl.cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła lub margaryny
  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 czekolady gorzkiej
  • 150 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • pół słoika dżemu truskawkowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier i miksujemy,do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Mleko gotujemy z cukrami,gdy się zagotuje wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu mieszając,masę zdejmujemy z ognia i do gorącej wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się masła,następnie odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia.

  3. Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym(w wersji dla dorosłych można nasączyć alkoholem)wyłożyć letnią masę kokosową,wyrównać,i zrobić polewę,
    Do garnuszka wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozpuścić na małym ogniu następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamane na mniejsze kawałki kostki czekolady,na chwilę przykryć garnuszek dekielkiem,następnie dokładnie wymieszać i odstawić do momentu,gdy polewa zacznie gęstnieć,posmarować wierzch ciasta ,wyrównać i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.

  4. Ciasto jest naprawdę pyszne,szybko się je robi,i smakuje wyśmienicie nawet na 2,3 dzień :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń