Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marchewkowe z Serową Kratką.

Ciasto Marchewkowe z Serową Kratką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4477

Dodano:

Odsłon: 1989

Jedno z moich ulubionych szybkich ciast to właśnie ciasto marchewkowe,dziś postanowiłam je wzbogacić o kratkę serową,sami zobaczcie co mi wyszło ;-)

Składniki

  • Blaszka 24x24 cm
  • Ciasto:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka L
  • 1 szkl.cukru ( możecie dać mniej )
  • 2\3 szkl.oleju
  • 2 szkl.marchewki startej najmniejszych oczkach tarki
  • Kratka Serowa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko L
  • 1\4 szkl.cukru pudru
  • 50 g Kasi
  • 1 budyń śmietankowy 40 g
  • sok z połowy mniejszej cytryny
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od masy serowej,Kasię ucieramy na puch,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,wrzucamy jajko i dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wsypujemy proszek budyniowy,wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy do połączenia.Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i odcinamy końcówkę.

    Piekarnik nastawić na 180 C,blaszkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę,z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlewać na przemian olej i mieszankę mączną aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.

  2. Marchew mocno odcisnąć z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką,wylać masę na blaszkę,wyrównać wierzch

  3. i workiem cukierniczym z masą serową zrobić kratkę na cieście marchewkowym.

  4. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 min.do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.następnie wyjąć na blat.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem,najlepsze na drugi dzień,tylko jest mały problem,mała blaszka...szybko znika ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń