Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z klopsikami według Jamiego

Makaron z klopsikami według Jamiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1820

Dodano:

Odsłon: 73

Cudowne i aromatyczne danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. A jeśli mowa o kuchni włoskiej, to nie może zabraknąć dobrej jakości makaronu, świeżej bazylii, słodkich pomidorów i parmezanu. Danie, które Wam proponuję to makaron w wersji spaghetti z małymi klopsikami i fantastycznym sosem pomidorowym. Obficie obsypany moim ukochanym parmezanem i świeżą bazylią. Proste połączenie, które tworzy sycące i niezwykle smaczne danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.

Składniki

  • Klopsiki:
  • 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 12 krakersów
  • 1 duże jajko
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz czarny i sól morska
  • Sos pomidorowy:
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • Dodatkowo:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 60 g parmezanu
  • listki bazylii
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Klopsiki

    Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
    Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.

    Sos pomidorowy

    Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
    Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń