Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa improwizacja

Makaronowa improwizacja

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 203

śmietankowo-cebulowo-szynkowy sos do makaronu

Składniki

  • * resztki różnych szynek (około 300 gram)
  • * 1 cebula
  • * 1-2 ząbki czosnku
  • * otarta skórka z połowy cytryny
  • + garść startej mozarelli
  • * sól, pieprz do smaku
  • * żółtko
  • * śmietank akremówka (250 ml)
  • * siwieża bądź suszona natka pietruszki
  • * olej do smażenia
  • * dowolny makaron
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * szynki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę

  2. * cebulkę, czosnek i startą skórkę z cytryny szklimy na oleju

  3. * w międzyczasie mieszamy śmietankę kremówkę z żółtkiem i startą mozarellą (można użyć i innego sera)

  4. * gdy cebulka uzyska złocisty odcień dodajemy pokrojone szynki, podsmażamy kilka minut

  5. * zalewamy wcześniej przygotowaną śmietanką, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu pod przkryciem około 10 minut

  6. * podajemy z gotowanym makaronem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń