Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Przepis dnia 2018-02-21
Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 7474

Dodano:

Odsłon: 10734

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + do nasmarowania foremki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonej chili
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • bułka tarta do posypania
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach wody z liśćmi laurowymi. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, do całkowitego odparowania wody. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odstawiamy. Kumin i kolendrę prażymy chwilę na suchej patelni, następnie ucieramy w moździerzu. Na zimny olej wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego kumin, kolendrę i chili, smażymy 1 minutę. Dodajemy marchewkę, koncentrat pomidorowy, sól, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Ugotowaną soczewicę miksujemy w blenderze razem z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i masłem orzechowym. Masę mieszamy i dodajemy do niej duszoną marchewkę, doprawiamy solą, dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do ostygnięcia. Nie zostawiajcie go w piekarniku, bo wyschnie, a nie o taki efekt nam chodzi.
    Foremka, w której piekłam pasztet ma 20 cm długości.
    Autorką przepisu jest Dominika Wójciak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 14 lutego naprawdę cudo :) ciekawe czy wyjdzie bez płatków owsianych? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lutego Skoro pikantny, to już wiesz, co robię ;)
Tyle pysznych przypraw, to jest to, co mi teraz potrzeba, no i chili :)
Ja bym dodał całą łyżeczkę xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 lutego ja mam jeszcze jedno pytanie, czy przy tych proporcjach przypraw, pasztet jest wyczuwalnie korzenny? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń