Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Autor: mariwanna

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 684

Dodano: 28.07.2017

Odsłon: 5742

słodko-kwaśne plasterki ogórków świetnie smakują jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1,5l wody
  • zalewa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • ziele angielskie - po 2 do słoika
  • gorczyca - po 0,5 łyżeczki do słoika
  • marchew - po kilka plastrów do słoika
  • liść laurowy - po pół do słoika
  • czosnek - po kilka plasterków do słoika
  • opcjonalnie - papryczka chilli
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki omyć, pokroić w plasterki o grubości ok 3mm. Sól rozpuścić w wodzie, zalać ogórki i pozostawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić na durszlaku.
    Do każdego słoika włożyć marchew, przyprawy, można również dodać czosnek i/lub papryczkę chilli. Ogórki wkładać do słoików niezbyt ciasno.
    Zalewa: wodę zagotować, wsypać cukier, wlać ocet. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić.
    Pasteryzacja:
    Dno garnka wyłożyć ściereczką, ustawić słoiki, zalać wodą do wysokości 3/4 słoika. Garnek podgrzewać, aż woda się zagotuje, zmniejszyć ogień, pasteryzować 10 minut, następnie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.
    Uwaga: woda, którą zalewamy słoiki powinna mieć zbliżoną temperaturę do temperatury słoików.
    Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

    ilość na 7-8 słoików po 400ml

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń