Do góry

Desery Przepis na:

Szpajza

Szpajza

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 17680

Pychotka.

Składniki

  • jajka, 4
  • cukru, 20 dag
  • żelatyny, 4 łyżeczki
  • sok wyciśnięty, z 1/2 cytryny
  • czystej wódki, 20 ml
  • łyżka kakao, 1
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Możesz udekorować wisienką z konfitury albo wiśnią koktajlową. Na niedzielny deser przeważnie robi się jednolitą szpajzę cytrynową. Można ją przyrządzić łatwiej, miksując zastygającą galaretkę cytrynową (z torebki) z jajkami ubitymi z cukrem. Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 marca 2013 bardzo ładnie się prezentuje ten deserek, zabieram do ulubionych:))) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 24 maja 2010 oj...a moja cukrzyca ;))...ale chyba pal licho raz sie żyje i skusze się na cos takiego..juz mi ślinka leci :))))
ale to musi byc puchotka....mniam mniam....palce lizać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivivip1984 10 maja 2010 Znalazłam!!! mój ulubiony deser z dzieciństwa!, zawsze podawano go na weselach :-) PYCHOTKA! sPRAWDZCIE SAMI

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivivip1984 10 maja 2010 znalazłam w końcu ten przepis!!! :-) to mój deser z dzieciństwa, zawsze był podawany na weselach, PYCHOTKA!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń