Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 362 Ocena: 2810

Dodano:

Odsłon: 1459

Tort urodzinowy to ważny element każdych urodzin. Własnoręczne wykonany wypiek, choćby nie najpiękniejszy znaczy o wiele więcej od drogich, prezentów kupionych nie raz w pośpiechu. I nie ważne, że czasem nie sprostamy dekoracji - ważne, że dajemy coś od siebie, od serca. Ten tort nie powinien sprawić większych trudności nawet początkującym. Mocno czekoladowe i wilgotne blaty, przełożone delikatnym kremem z dodatkiem frużeliny malinowej. Przełamany świeżością słodko-kwaśnych malin, wieńczących tort. Tort jest efektowny, nie za słodki i bardzo smaczny.

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 260 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 80 g ciemnego kakao
  • 200 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • Frużelina malinowa:
  • 500 g malin *
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Krem malinowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • Polewa malinowa:
  • 120 g dżemu malinowego bezpestkowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 300 g świeżych malin
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto czekoladowe

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej.
    Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odcinamy wybrzuszenie ciasta, które powstało podczas pieczenia i kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy na trzy równe blaty.


  2. Frużelina malinowa

    Do rondelka dodajemy maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w jednej łyżce wody i dodajemy do owoców. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
    Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do sosu malinowego. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin do lodówki.


  3. Krem malinowy

    Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy frużelinę malinową i ucieramy na gładką masę.

    Polewa malinowa

    Dżem przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Polewę chłodzimy w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.


  4. Wykonanie

    Pierwszy blat układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu malinowego. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu i rant wierzchu ( aby polewa malinowa nie spływała). Boki tortu i rant obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym. Na wierzch wylewamy tężejącą polewę malinową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
    * można użyć świeżych lub mrożonych owoców

    Notes

    - ciasto nie wymaga dodatkowego nasączenia
    - maliny można zastąpić wiśniami, jeżynami czy truskawkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń