Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy tort naleśnikowy

Truskawkowy tort naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 312

Lato zbliża się wielkimi krokami, a więc już niedługo dostępne będą truskawki :D

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • -2 jajka
  • -2 łyżki cukru
  • -szczypta soli
  • -2,5 szklanki mąki
  • -1 szklanka wody gazowanej
  • -1,5 szklanki mleka
  • -2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • truskawkowe
  • -40 dag truskawek
  • -2 łyżki cukru
  • twarogowe
  • -2 kostki twarogu
  • -2 łyżki cukru
  • -2 cukry waniliowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Trzepaczką mieszamy jajka z cukrem i solą.

  2. Dodajemy pozostałe składniki.

  3. Na koniec dodajemy olej.

  4. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

  5. Usuwamy szypułki z truskawek, połowę z nich kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, zagotowujemy mieszając.

  6. Kiedy masa wystygnie blendujemy ją.

  7. Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Widelcem rozdrabniamy twaróg, tak, aby nie było grudek. Możecie użyć blendera.

  8. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki.

  9. Układamy tort naleśnikowy, na talerz kładziemy naleśnika, na to masę twarogową, a następnie nadzienie truskawkowe. Wykonujemy tę czynność no ostatniego naleśnika.

  10. Na ostatnim naleśniku rozsmarowujemy twaróg, a później układamy plasterki truskawek.

  11. Czekamy 20-30 minut aby masa zastygła.

  12. UWAGA. Jeśli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodajemy mleka, a jeśli zbyt rzadkie, to dodajemy mąki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń