Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 181

Pyszna, sycąca zapiekanka, to świetna propozycja dla całej rodziny i gwarancja udanego obiadu. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Plasterki ziemniaków, aromatyczny sos, dobrze doprawiony szpinak - a wszystko to ukryte pod beszamelem, obficie posypanym żółtym serem.

Składniki

  • Farsz mięsny:
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól
  • Farsz szpinakowy:
  • 350 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • sól
  • Sos beszamelowy:
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki sera pleśniowego blue
  • pieprz biały
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

    Farsz mięsny

    Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i startą na małych oczkach marchew. Mieszamy i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje. Trwa to około 30 minut. Pamiętajmy, że sos musi być dobrze doprawiony, gdyż ziemniaki i szpinak są mdłe.


  2. Farsz szpinakowy

    Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy i podsmażamy przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

  3. Sos beszamelowy

    W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko i bulion. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu, dodajemy ser i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  4. Na dnie każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy połowę sosu beszamelowego. Układamy jedną warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy sos mięsny, przykrywamy warstwą ziemniaków. Wykładamy warstwę szpinaku i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzch wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym, żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy przez 30-40 minut.

    Notes

    Zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu. Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń