Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 347

Muszelki makaronu w kremowym, pełnym smaku sosie pieczarkowym to przepyszny sposób na szybkie danie obiadowe nie tylko dla wielbiciela makaronu oraz pieczarek.

Składniki

  • ok. 230 gram makaronu (muszle)
  • ok. 680 gram pieczarek cremini (lub zwykłych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże szalotki
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makaron w kremowym sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować na dużym ogniu.
    Kiedy woda będzie ciepła doprawić ją solą do smaku, wymieszać, zmniejszyć ogień
    i wrzucić makaron.
    Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
    Ugotowany odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w cienkie plastry.
    Drobno posiekać 3 ząbki czosnku.
    2 duże szalotki pokroić w drobną kostkę.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce w ilości 2/3 szklanki.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.

  3. Na dużą patelnię dodać 3 łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojone w drobną kostkę 2 szalotki
    i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby i cebulka staną się miękkie i zaczną się zarumieniać.
    Następnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dodać 3 ząbki drobno posiekanego czosnku oraz 4 łyżeczki suszonego tymianku i dokładnie wymieszać.
    Gotować jeszcze ok. 2-3 minut.

  4. Na patelnię dodać 2/5 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i gotować do czasu, aż mąka zacznie się zarumieniać.
    Po czym dodać 1,5 łyżeczki musztardy Dijon oraz stopniowo wlewać 2 szklanki bulionu wołowego ciągle mieszając.
    Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy się i lekko zgęstnieje, ok. 4-5 minut.

  5. Następnie na patelnię dodać ugotowany wcześniej makaron oraz 3/4 szklanki śmietany, wymieszać ze wszystkimi składnikami i gotować do podgrzania ok. 2-3 minuty.
    Na koniec na patelnię dodać 2/3 szklanki startego parmezanu, wymieszać i gotować, aż ser rozpuści się.

  6. Tak przygotowany makaron z pieczarkami w kremowym sosie podawać udekorowany garścią drobno posiekanej natki pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 listopada 2020 Powiem szczerze, że makaron nie gości u mnie często na stole ;) ... ale w takim sosie, to bym zjadł teraz na kolację :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń