Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 329

Pierś z kurczaka w mieszance przypraw ziołowych, smażona na maśle i podawana z dodatkiem pysznego sosu śmietanowego oraz makaronu.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • makaron linguine lub spaghetti
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • sół
  • pieprz czarny
  • MIESZANKA PRZYPRAW:
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cebuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • garść natki z pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, pozbawić wszelkich niepotrzebnych części i osuszyć.
    Do miseczki dodać 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki cebuli w proszku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę soli oraz czarnego pieprzu i dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka przerzucić do miski i równomiernie, z każdej strony obtoczyć je w przygotowanej mieszance przypraw.

  2. Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w międzyczasie doprawić wodę solą do smaku.
    Kiedy woda będzie już ugotowana, zmniejszyć ogień i wsypać ok. 450 gram makaronu linguine lub spaghetti.
    Gotować od czasu do czasu mieszając, aż makaron osiągnie ulubioną przez nas miękkość. Gotowy odlać i odsączyć na durszlaku.
    W międzyczasie drobno posiekać 2 ząbki czosnku oraz garść świeżej natki z pietruszki.
    W miseczce zmieszać 3/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietany.

  3. Na dużą patelnię dodać 2 łyżki masła i roztopić na średnim ogniu.
    Wrzucić piersi z kurczaka i gotować, od czasu do czasu przewracając, aż będą one miękkie w środku i pięknie podpieczone na złoto brązowy kolor z wierzchu i z obu stron.
    Tak przygotowane odstawić i trzymać w cieple.


  4. Następnie na patelnię dodać pozostałe 2 łyżki masła oraz 2 posiekane drobno ząbki czosnku i gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż czosnek zeszkli się.
    Po czym stopniowo wlewać mieszankę mleka oraz śmietany i ciągle mieszać, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Do sosu wrzucić makaron i dokładnie wymieszać, poczekać aż się podgrzeje.

  5. Tak przygotowany makaron z sosem podawać z pięknie podsmażoną ziołową piersią z kurczaka na płaskich talerzach. Polane odrobiną sosu oraz posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń