Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i serem pleśniowym

Pizza ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 79

Tego dania nie ma potrzeby przedstawiać i zbyt dużo o nim pisać. Najpopularniejsza potrawa na świecie, ale o wartości pizzy świadczy jakość jej składników. Semolina, polskie pomidory z Łęgajn (warmińskie zagłębie pomidorowe), prawdziwa szynka szwarcwaldzka, młody szpinak, czosnek z działki od sąsiada:). Do tego dobre sery - mozzarella i camembert. Czegoż chcieć więcej?:)

Składniki

  • Pół kilo mąki semoliny lub innej mąki pszennej
  • Szklanka ciepłej wody
  • 25 g. drożdży
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Szczypta soli do ciasta
  • Szczypta soli do szpinaku
  • Szczypta soli do pomidorów
  • Łyżeczka cukru
  • masło do podsmażenia szpinaku
  • 150 g. szynki szwarcwaldzkiej
  • Pomidory - ok. poł kilo lub puszka pomidorów krojonych
  • Szpinak świerzy - 250 g.
  • Mozzarella - 200 g
  • Camembert - 200 g.
  • Dla chętnych - pół ppryczki chilli
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto:

    Najpierw robimy rozczyn - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut.

    Po upływie tego czasu, dodajemy mąkę, resztę wody i 3 łyżki oliwy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.


    Ja przy wyrabianiu ciasta, zazwyczaj mam konkurencję w postaci dwóch małych Asystentek:).


    Wałkujemy cienko ciasto i wykładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na 10 minut.


    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

  2. Przygotowujemy farsz: na maśle dusimy szpinak z czosnkiem i solą. Oddzielnie dusimy pomidory z solą i bazylią.


    Na ciasto wykładamy pomidory, szpinak, szynkę i ser.


    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 - 15 minut do zarumienienia pizzy.




  3. Teraz już pozostaje tylko konsumpcja:).

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń