Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 930
Dodano: 18.10.2019
Odsłon: 149
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy ciasto:
Najpierw robimy rozczyn - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut.
Po upływie tego czasu, dodajemy mąkę, resztę wody i 3 łyżki oliwy. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Ja przy wyrabianiu ciasta, zazwyczaj mam konkurencję w postaci dwóch małych Asystentek:).
Wałkujemy cienko ciasto i wykładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Przygotowujemy farsz: na maśle dusimy szpinak z czosnkiem i solą. Oddzielnie dusimy pomidory z solą i bazylią.
Na ciasto wykładamy pomidory, szpinak, szynkę i ser.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 - 15 minut do zarumienienia pizzy.
Teraz już pozostaje tylko konsumpcja:).
Smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 19 października 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne, wytrawne smaki!0 Kto głosował? | Odpowiedz