Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy z kwiatami z czarnego bzu

Racuchy z kwiatami z czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 273

Danie, które robię co roku. Uwielbiam zapach i smak kwiatów czarnego bzu. Oprócz syropów, nalewek i ciast, racuchy z jego dodatkiem należą do moich ulubionych dan. Bardzo Wam je polecam, są idealne na kolacje czy podwieczorek.

Składniki

  • 8 -10 BALDACHIMÓW KWIATÓW CZARNEGO BZU
  • 1 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ
  • 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
  • 1/2 SZKLANKI MLEKA
  • 1 JAJKO
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW
  • OLEJ DO SMAŻENIA
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z kwiatami z czarnego bzu

Przygotowanie

  1. KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA.

  2. DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ JAJKO I POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO. DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ WYMIESZAŁY I W CIEŚCIE NIE BYŁO GRUDEK.

  3. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ. KAŻDY KWIAT BZU PODNIEŚĆ ZA GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY.

  4. KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM.

    RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY.

  5. GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 czerwca Pyszności:)Ja jak na razie robiłam tylko syrop z kwiatów czarnego bzu :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń