Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 7987

Puszysty maślano - czosnkowy ryż z dodatkiem złocistobrązowych pieczarek to prosta do przygotowania zapiekanka, która może być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do każdego rodzaju dania mięsnego.

Składniki

  • ok. 650 gram pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3,5 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz czarny
  • DO RYŻU:
  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1,5 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • + garść szczypiorku
  • + dodatkowa 1-2 łyżki masła
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    ok. 650 ram pieczarek obrać, pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki i przerzucić do miski.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Drobno posiekać garść szczypiorku i odstawić na bok.
    Roztopić masło w ilości 3,5 łyżki.

  2. Następnie równomiernie polać roztopionym, ciepłym masłem pokrojone pieczarki, wrzucić drobno posiekane 3 ząbki czosnku, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.

  3. Do naczynia żaroodpornego dodać 1,5 szklanki niegotowanego ryżu, zalać 1,5 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) oraz 1 i 1/4 szklanki wody, wsypać 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

  4. Na wierzch tak przygotowanego ryżu równomiernie wsypać uprzednio przygotowane pieczarki.
    Całość skropić równomiernie odrobiną oliwy z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 35-40 minut, lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia pieczarek.

  5. Gotowy ryż oraz pięknie podpieczone pieczarki wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut. Po czym dodać garść drobno posiekanego szczypiorku oraz dodatkową ilość masła (jeśli tak chcemy i potrzebujemy, gdyż nie jest to konieczne) i wszystko dokładnie wymieszać.

  6. Tak przygotowany zapiekany ryż z pieczarkami podawać osobno jako danie główne lub też jako dodatek do każdego ulubionego dania mięsnego.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń