Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2830
Dodano: 11.02.2021
Odsłon: 7987
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
ok. 650 ram pieczarek obrać, pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki i przerzucić do miski.
3 ząbki czosnku drobno posiekać.
Drobno posiekać garść szczypiorku i odstawić na bok.
Roztopić masło w ilości 3,5 łyżki.
Następnie równomiernie polać roztopionym, ciepłym masłem pokrojone pieczarki, wrzucić drobno posiekane 3 ząbki czosnku, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego dodać 1,5 szklanki niegotowanego ryżu, zalać 1,5 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) oraz 1 i 1/4 szklanki wody, wsypać 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na wierzch tak przygotowanego ryżu równomiernie wsypać uprzednio przygotowane pieczarki.
Całość skropić równomiernie odrobiną oliwy z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35-40 minut, lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia pieczarek.
Gotowy ryż oraz pięknie podpieczone pieczarki wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut. Po czym dodać garść drobno posiekanego szczypiorku oraz dodatkową ilość masła (jeśli tak chcemy i potrzebujemy, gdyż nie jest to konieczne) i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany zapiekany ryż z pieczarkami podawać osobno jako danie główne lub też jako dodatek do każdego ulubionego dania mięsnego.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 08 kwietniaZgłoś do usunięcia
Bardzo fajna zapiekanka.Powiem Pani , że mam borowiki , to dodam :-) Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 12 lutegoZgłoś do usunięcia
Super;)1 Kto głosował? | Odpowiedz