Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pastelowe.

Ciasto Pastelowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9597

Dodano:

Odsłon: 5723

Wspaniałe ciacho przekładane,które nie tylko wygląda,ale i smakuje,ozdobi i zauroczy nie jeden stół na imprezie :-)Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast,oczywiście z małymi poprawkami pod siebie ;-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt Różowy:
  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel malinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • Biszkopt Żółty:
  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • Deseczka Kokosowa:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Masa Jabłkowa:
  • jabłka prażone z brzoskwinią 780 g
  • 3 duże jabłka obrane i starte na tarce
  • 2 galaretki agrestowe
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 galaretka malinowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na pierwszy rzut idą biszkopty.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,wsypywać stopniowo cukier,cały czas miksując,gdy cukier się rozpuści,zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka,krótko zmiksować tylko do połączenia,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
    Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać.
    Piec w temp.170 C ok.30 min.
    Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.


  2. Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo wsypujemy cukier,miksujemy do rozpuszczenia się cukru,następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną,krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy delikatnie łyżką.
    Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy.
    Piec w 180 C przez 25 min.


  3. Masa jabłkowa:poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami,przełożyłam go do rondelka,obrałam resztę jabłek i starłam na tarce o grubych oczkach,całość podgrzałam na średnim ogniu,dodałam suchą galaretkę i dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia się galaretki.
    Krem:Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl.wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
    Schłodzoną przez 20 min.w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno,dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę,całość krótko wymieszać mikserem.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt różowy
    masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
    biszkopt żółty
    krem
    deseczka kokosowa
    Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa,która się nie kruszy i nie łamie.

    Uwagi:

    -szkl.pojemność 250 ml
    -do biszkoptu można dać odrobinę barwnika,żeby wzmocnić kolor
    -masa jabłkowa wykładać ciepłą,ale nie gorącą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń