Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pastelowe.

Ciasto Pastelowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12590

Dodano:

Odsłon: 6093

Wspaniałe ciacho przekładane,które nie tylko wygląda,ale i smakuje,ozdobi i zauroczy nie jeden stół na imprezie :-)Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast,oczywiście z małymi poprawkami pod siebie ;-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt Różowy:
  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel malinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • Biszkopt Żółty:
  • pół szkl.mąki pszennej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • Deseczka Kokosowa:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Masa Jabłkowa:
  • jabłka prażone z brzoskwinią 780 g
  • 3 duże jabłka obrane i starte na tarce
  • 2 galaretki agrestowe
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 galaretka malinowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Pastelowe.

Przygotowanie

  1. Na pierwszy rzut idą biszkopty.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,wsypywać stopniowo cukier,cały czas miksując,gdy cukier się rozpuści,zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka,krótko zmiksować tylko do połączenia,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
    Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać.
    Piec w temp.170 C ok.30 min.
    Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.


  2. Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo wsypujemy cukier,miksujemy do rozpuszczenia się cukru,następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną,krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy delikatnie łyżką.
    Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy.
    Piec w 180 C przez 25 min.


  3. Masa jabłkowa:poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami,przełożyłam go do rondelka,obrałam resztę jabłek i starłam na tarce o grubych oczkach,całość podgrzałam na średnim ogniu,dodałam suchą galaretkę i dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia się galaretki.
    Krem:Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl.wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
    Schłodzoną przez 20 min.w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno,dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę,całość krótko wymieszać mikserem.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt różowy
    masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
    biszkopt żółty
    krem
    deseczka kokosowa
    Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa,która się nie kruszy i nie łamie.

    Uwagi:

    -szkl.pojemność 250 ml
    -do biszkoptu można dać odrobinę barwnika,żeby wzmocnić kolor
    -masa jabłkowa wykładać ciepłą,ale nie gorącą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń