Desery Przepis na:
Ciasto Pastelowe.

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9597
Dodano: 15.11.2019
Odsłon: 5723
Składniki
- Blaszka 25x36 cm
- Biszkopt Różowy:
- pół szkl.mąki pszennej
- 1 kisiel malinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- 3 jajka L
- szczypta soli
- Biszkopt Żółty:
- pół szkl.mąki pszennej
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- 3 jajka L
- szczypta soli
- Deseczka Kokosowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szkl.cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
- Masa Jabłkowa:
- jabłka prażone z brzoskwinią 780 g
- 3 duże jabłka obrane i starte na tarce
- 2 galaretki agrestowe
- Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 1 galaretka malinowa
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Na pierwszy rzut idą biszkopty.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,wsypywać stopniowo cukier,cały czas miksując,gdy cukier się rozpuści,zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka,krótko zmiksować tylko do połączenia,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać.
Piec w temp.170 C ok.30 min.
Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.
-
Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo wsypujemy cukier,miksujemy do rozpuszczenia się cukru,następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną,krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy.
Piec w 180 C przez 25 min.
-
Masa jabłkowa:poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami,przełożyłam go do rondelka,obrałam resztę jabłek i starłam na tarce o grubych oczkach,całość podgrzałam na średnim ogniu,dodałam suchą galaretkę i dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia się galaretki.
Krem:Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl.wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
Schłodzoną przez 20 min.w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno,dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę,całość krótko wymieszać mikserem.
Przełożenie ciasta:
biszkopt różowy
masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
biszkopt żółty
krem
deseczka kokosowa
Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa,która się nie kruszy i nie łamie.
Uwagi:
-szkl.pojemność 250 ml
-do biszkoptu można dać odrobinę barwnika,żeby wzmocnić kolor
-masa jabłkowa wykładać ciepłą,ale nie gorącą
Komentarze do przepisu (12)

marianna1289 07 grudniaZgłoś do usunięcia
Super lubię ciasta siostry Anastazji2 Kto głosował? | Odpowiedz

Pieprzyczfantazja 18 listopadaZgłoś do usunięcia
śliczne, musi być smaczne!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 17 listopadaZgłoś do usunięcia
Piekne kolory, super :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Jakie piękne warstwy!4 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Smakowite ciasto:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Co jedno to lepsze. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 15 listopadaZgłoś do usunięcia
ale pyszotka:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Piękne i pyszne,rozkosz dla podniebienia:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

szpileczkiibabeczkiblog 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Pięknie się prezentuje ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

ekspresjawkuchni 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda :)4 Kto głosował? | Odpowiedz