Do góry

Desery Przepis na:

Królewiczek z wkładką biszkoptową

Królewiczek z wkładką biszkoptową

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 2897

Puszyste, mięciutkie ciasto miodowe przełamane masą budyniową, a pośrodku wilgotny biszkopt.

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 3szkl mąki pszennej
  • 1jajko
  • 3/4szkl cukru
  • 15dag tłuszczu
  • 2łyżki miodu
  • 1łyżeczka sody
  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1/2szkl cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1/2l mleka
  • 1cukier waniliowy
  • 1kostka margaryny
  • 1/2szkl cukru
  • 2łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki budyniu waniliowego
  • Polewa kakaowa:
  • 3łyżki margaryny
  • 3łyżki kakao
  • 3łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść 2placki i piec z osobna przez ok 20min w 180C.

  2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec ok 25min w 175C.

  3. Masa budyniowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki i budyniu. Do gorącego włożyć margarynę, rozpuścić. Przekładać ciasta gorącą masą.




  4. Polewa kakaowa: margarynę rozpuścić z cukrem i kakao

  5. Przełożenie:
    Ciasto miodowe - masa budyniowa gorącą- biszkopt - masa budyniowa gorącą - ciasto miodowe - polewa kakaowa - wiórki kokosowe

    Ciasto najlepiej smakuje na 2dzień, gdy ciasta dobrze nasiąkną masą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń