Moją pierwszą bawarkę wypiłam przez przypadek- zaparzyłam sobie rano tak mocną herbatę, że potem pomyliłam ją z kawą i wlałam do niej mleko. Kiedy mama poinformowała mnie, że to "bawarka" byłam, jako zgermanizowana Polka, wniebowzięta, ale moje zapały ostudził wszechwiedzący wujek Google, który poinformował mnie, że bawarka pochodzi nie z Niemiec, a z Francji.
Bawarka
Składniki
- mocna czarna herbata, ok. 200 ml
- mleko, ok. 50 ml
- żółtko jaja kurzego, 1 sztuka
- cynamon, opcjonalnie
Składniki
- mocna czarna herbata, ok. 200 ml
- mleko, ok. 50 ml
- żółtko jaja kurzego, 1 sztuka
- cynamon, opcjonalnie

Etapy przygotowania
Mleko podgrzewamy i wlewamy do ciepłej herbaty.
Żółtko roztrzepujemy i stale mieszając dolewamy do herbaty z mlekiem.
Słodzimy do smaku miodem. Można dodać cynamon. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 141

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 156
Ostatnio komentowane przepisy
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 141

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 156



Składniki
- mocna czarna herbata, ok. 200 ml
- mleko, ok. 50 ml
- żółtko jaja kurzego, 1 sztuka
- cynamon, opcjonalnie
Mleko podgrzewamy i wlewamy do ciepłej herbaty.
Żółtko roztrzepujemy i stale mieszając dolewamy do herbaty z mlekiem.
Słodzimy do smaku miodem. Można dodać cynamon. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Często pije mocna herbatę z mlekiem,ale nie dodaje cynamonu ani cukru i bez żółtka.I taka jest najlepsza ale to juz kwestia gustu.
Zdarzyło mi się wypić bawarkę jednak bez żółtka.Nie jest taka zła jak ją tu opisują