Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 958
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4578
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1220
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 542
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 958
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4578
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1220
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 542
Składniki
Najbardziej popularny jest sok z malin, ze względu na swe właściwości przeciwprzeziębieniowe, ale zdrowe są soki ze wszystkich owoców leśnych.
owoce lekko przepłukać, układać warstwami, przesypując cukrem, najlepiej w dużym słoju. Odstawić na 2-3 dni, sprawdzając co jakiś czas, czy puściły sok. Gdy tak się stanie, wyłożyć sito kawałkiem lnianej szmatki (może ją zastąpić tetrowa pielucha) i wylać zawartość słoika.
Następnie odcedzić sok, szmatkę związać i zawiesić, by sok mógł skapywać do naczynia. Po kilku godzinach wycisnąć resztkę soku. Przelać do małych, wyparzonych słoiczków i pasteryzować.Źródło: Dobry Tydzień