Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11083
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3551
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1206
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4218
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11083
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3551
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1206
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4218
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
Najbardziej popularny jest sok z malin, ze względu na swe właściwości przeciwprzeziębieniowe, ale zdrowe są soki ze wszystkich owoców leśnych.
owoce lekko przepłukać, układać warstwami, przesypując cukrem, najlepiej w dużym słoju. Odstawić na 2-3 dni, sprawdzając co jakiś czas, czy puściły sok. Gdy tak się stanie, wyłożyć sito kawałkiem lnianej szmatki (może ją zastąpić tetrowa pielucha) i wylać zawartość słoika.
Następnie odcedzić sok, szmatkę związać i zawiesić, by sok mógł skapywać do naczynia. Po kilku godzinach wycisnąć resztkę soku. Przelać do małych, wyparzonych słoiczków i pasteryzować.Źródło: Dobry Tydzień