Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, jasne wino z ryżu w stylu japońskim. Główną zaletą wina jest dostępność składników przez cały rok. UWAGA: wino może wyjść mocne (moje miało ponad 20%).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5325
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1328
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5325
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 870
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1328
Składniki
Ryż dokładnie przepłukać. Wodę zagotować. Ostudzić i rozpuścić w niej cukier oraz drożdże. Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry.
Wszystkie składniki umieścić w baniaku (gąsiorze).
Przez 5 tygodni trzymać przykryte gazą w temperaturze pokojowej. Zlać i odcedzić wszystkie składniki tak aby pozostał sam płyn. Dodać 3 szklanki rozpuszczonego w przegotowanej i rozpuszczonej wodzie cukru.
Trzymać w baniaku kolejne 2 tygodnie. Zlać do butelek. Na zdrowie :)