Do góry

Napoje Przepis na:

Wino ryżowe | sake

Wino ryżowe | sake

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 5558

Pyszne, jasne wino z ryżu w stylu japońskim. Główną zaletą wina jest dostępność składników przez cały rok. UWAGA: wino może wyjść mocne (moje miało ponad 20%).

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wino ryżowe | sake

Przygotowanie

  1. Ryż dokładnie przepłukać. Wodę zagotować. Ostudzić i rozpuścić w niej cukier oraz drożdże. Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry.

  2. Wszystkie składniki umieścić w baniaku (gąsiorze).

  3. Przez 5 tygodni trzymać przykryte gazą w temperaturze pokojowej. Zlać i odcedzić wszystkie składniki tak aby pozostał sam płyn. Dodać 3 szklanki rozpuszczonego w przegotowanej i rozpuszczonej wodzie cukru.

  4. Trzymać w baniaku kolejne 2 tygodnie. Zlać do butelek.

    Na zdrowie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolwicz 12 kwietnia 2017 Bardzo fajny przepis. Już kiedyś coś takiego piłam i wiem że było właśnie mocne, ale dobre. Chciałam tylko zapytać ile litrów musi mieć baniak? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń