Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmażana młoda kapustka, ale o pomidorowym smaku
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zarumienienia. Młodą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka razem z kiełbasą i cebulą. Dolewamy 1 szklankę wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut (aż kapusta będzie miękka - długość duszenia zależy jak bardzo młoda jest kapusta). Pilnujemy, by woda nie wyparowała całkowicie - w razie potrzeby dolewamy - ja lubię kapustę bardziej płynną, więc od razu wlewam 2 szklanki. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem (jak ktoś lubi ostrzejsze można dodać chilli) - jeśli kapusta byłaby za kwaśna można dodać odrobinkę cukru. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i chwilke podsmażamy, intensywnie mieszając. Wlewamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek