Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym bardzo popularnym jest zestaw - gęś, modra kapusta i pyzy na parze, ale modra kapusta na ciepło świetnie komponuje się też z pieczenią, zrazami lub schabowym.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18053
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18053
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Szatkujemy drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy.
Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( 300 ml). Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do kapusty pokrojone w kostkę jabłko ( może być ze skórką ), żurawinę oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała ( ok. 20 min ).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, żeby straciła surowy smak, ale się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą . Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła nasza babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego drobiu, np. kaczki lub gęsi.
Modra kapusta na ciepło gotowa!